Președintele Senatului României Nicolae Ciucă a vorbit, la Adunarea Parlamentară a OSCE de la București, despre importanța măririi sprijinului internațional pentru Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Ciucă în timpul unui discurs despre războiul din Ucraina, transmite sursa.
În perioada 29 iunie-3 iulie 2024, Parlamentul României găzduiește cea de-a 31-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE). Cu ocazia sesiunii, membrii Adunării vor vota o nouă conducere a organizaţiei (preşedintele şi trei vicepreşedinţi) şi noi conduceri la nivelul comisiilor generale.
Ciucă a spus la sesiunea Adunării că autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiilor Federaţiei Ruse şi Belarusului la această reuniune și a menționat că „cine subminează în mod activ şi deliberat securitatea în Europa, nu poate avea pretenţia să participe la această adunare”.
„Ne aflăm într-un an critic atât pentru soarta războiului din Ucraina, cât şi pentru viitorul democraţiei şi al ordinii internaţionale bazate pe reguli. Acţiunea sau inacţiunea noastră vor cântări semnificativ pentru viitorul regiunii. Orice ezitare poate să însemne prelungirea conflictului din Ucraina, adâncirea ameninţării în regiunea Mării Negre, cu grave consecinţe de securitate, economice şi sociale pentru întreg continentul. De aceea, trebuie să ajutăm Ucraina acum, cu tot ce ne stă în putinţă, nu doar pentru a se apăra, ci pentru a câştiga războiul şi a-şi elibera teritoriul”, a menționat Ciucă, relatează TVR Moldova.
El a subliniat și importanța consolidării sprijinului internațional pentru Republica Moldova.
„În contextul conflictului din Ucraina, vreau să subliniez încă o dată importanţa întăririi sprijinului internaţional pentru Republica Moldova. A doua premisă ţine de relevanţa formatelor multilaterale şi a dialogului pentru rezolvarea conflictelor şi adaptarea la contextul actual. (…) A treia premisă este aceea că ne aflăm la intersecţia unei multitudini de crize şi ameninţări care se potenţează reciproc, pe toate cele trei dimensiuni ale acţiunii OSCE: politico-militară, economică şi de mediu, respectiv umană. Războiul se poartă nu doar pe câmpul de luptă, ci şi pe terenul dezinformării, manipulării şi propagandei, care alimentează discursul de ură, extremismul şi radicalismul”, a mai precizat Ciucă.