Regulamentul cu privire la acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară a fost modificat. Hotărârea a fost luată, pe 30 decembrie, de Guvernul Republicii Moldova. Potrivit noului regulament, testul de non-vulnerabilitate nu se aplică gospodăriilor casnice în componența cărora se află cel puțin o persoană cu dizabilitate severă. Totodată, compensația maximă, pentru perioada decembrie 2024-martie 2025, va fi de 1 000 de lei pentru consumatorii casnici a căror sursă principală de încălzire sunt gazele naturale și 800 de lei – pentru consumatorii casnici a căror sursă principală de încălzire este energia termică, electrică sau combustibilii solizi, transmite sursa.
Regulamentul cu privire la acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară a fost completat cu următorul alineat: „Testul de nonvulnerabilitate nu se aplică gospodăriilor casnice în componența cărora se află cel puțin o persoană cu dizabilitate severă”.
Potrivit noului regulament, pentru lunile decembrie 2024-martie 2025, consumatorii casnici care folosesc combustibili solizi sau gaze naturale sau energie termică ori energie electrică ca sursă principală de încălzire și care au în componența gospodăriei cel
puțin o persoană cu dizabilitate severă beneficiază de o compensație de minimum 500 de lei.
Totodată, dacă pentru luna noiembrie 2024, compensația minimă era de 300 de lei, atunci pentru lunile decembrie 2024-martie 2025, aceasta va fi de 500 de lei.
Iar compensația maximă, pentru perioada decembrie 2024-martie 2025, va fi de 1 000 de lei pentru consumatorii casnici a căror sursă principală de încălzire sunt gazele naturale și 800 de lei pentru consumatorii casnici a căror sursă principală de încălzire o reprezintă energia termică sau electrică sau combustibilii solizi. În noiembrie compensația maximă, pentru toate categoriile, a fost 800 de lei.
„Estimările noastre arată că, per general, compensația medie va crește de la 524 de lei în luna noiembrie la 715 lei în luna decembrie”, a comunicat ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu. Potrivit lui Buzu, compensațiile vor fi disponibile începând cu data de 10 ianuarie.
Pentru luna decembrie 2024, implementarea proiectului presupune un cost total în valoare de 500 milioane lei pentru circa 670 000 de beneficiari.
În situația în care s-a comis o eroare la calcularea compensațiilor sau au fost introduse date greșite în sistem, cetățenii sunt îndemnați să contacteze responsabilii de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Precizările au fost făcute, pe 11 decembrie, de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. Potrivit lui Vodă, sistemul are capacitatea să modifice aceste date și dacă se constată că au fost greșeli sau omisiuni „compensația va fi acordată ulterior – în luna următoare”. Detalii AICI.