Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Coreea de Nord intenționează să devină un participant activ în Rusia împotriva Ucrainei

În perioada 18-19 iunie, Vladimir Putin a vizitat RPDC. Întâlnirea dintre autoproclamatul președinte și secretarul general coreean a marcat o apropiere fără precedent între Rusia și dictatură, al cărei statut de necinstiți este confirmat de faptul că la un moment dat chiar și Rusia i-a impus sancțiuni.

Putin și liderul suprem Kim Jong Un au avut o „întâlnire emoționantă” la Phenian. Principalul rezultat al vizitei a fost acordul semnat, care include o clauză de asistență reciprocă în cazul unui atac asupra uneia dintre țări.

„Tratatul de parteneriat cuprinzător prevede, de asemenea, asistență reciprocă în cazul unei agresiuni împotriva uneia dintre părțile la acest tratat”, a spus Putin.

Dar textul acordului nu a fost publicat, iar comentatorii se întreabă ce înseamnă. Mulți își amintesc de acordul de cooperare cu RPDC, semnat de liderul sovietic Nikita Hrușciov în 1961, care prevedea „asistență militară imediată” în cazul unui atac asupra uneia dintre părți.

Rămâne de văzut dacă noul acord include garanții reciproce la fel de clare.

La rândul său, liderul nord-coreean Kim Jong-a susținut fără echivoc Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, iar acest lucru dă motive pentru a interpreta acordul ca o formalizare legală a cooperării militare deja existente – în special, furnizarea de obuze și rachete nord-coreene pentru armata rusă.

Kim a anunțat, de asemenea, un „nou maxim” în relațiile cu Rusia.

Pe acest fond, au apărut informații că Coreea de Nord, în sprijinul Federației Ruse, urma să-și trimită forțele de construcție și inginerie în zonele ocupate din regiunea Donețk luna viitoare. Vor fi implicați în presupuse lucrări de restaurare.

Întrucât evenimentul este fără precedent, este necesar să se ia în considerare o serie de aspecte atunci când îl analizăm. Mai întâi trebuie să înțelegeți cine sunt sursele și ce se știe în prezent despre trimiterea armatei să participe la război.

Rețeaua de televiziune sud-coreeană TV Chosun a fost prima care a raportat posibila trimitere a unor trupe de inginerie nord-coreene la scară largă în Ucraina. Canalul citează o sursă guvernamentală anonimă spunând că forțele armate nord-coreene au 10 brigăzi de inginerie, dintre care trei sau patru ar putea fi trimise în regiunea Donețk.

Dacă luăm exemplul trupelor rusești și ucrainene, atunci vorbim de aproximativ 5.000 de oameni într-o brigadă (adică în total este vorba de aproximativ 15-20 de mii).

Jurnaliștii TV Chosun au calculat că pentru astfel de „servicii” RPDC ar putea primi până la 115 milioane de dolari din Rusia anual. Se presupune că cetățenii nord-coreeni se vor găsi pe teritoriul ocupat al Ucrainei încă din iulie anul acesta, unde vor participa la așa-numitele „lucrări de reconstrucție”.

Următorul punct este istoria cooperării dintre Federația Rusă și RPDC, deoarece pentru prima dată în timpul războiului împotriva Ucrainei, țările cooperează pentru a ocoli sancțiunile și pentru a oferi forțelor armate ale Federației Ruse tot ce au nevoie. De exemplu, recent, în Coreea de Sud s-a calculat că Phenianul a trimis în Rusia containere care puteau conține aproape 5 milioane de obuze de artilerie. Iar sprijinul nu se va opri aici, pentru că Putin va cere mai mult, au notat ei la Seul. De asemenea, se știe că Moscova folosește rachete balistice nord-coreene pentru a ataca Ucraina.

Prin urmare, nu este surprinzător că după semnarea acordului de „parteneriat strategic cuprinzător”, care prevede asistență reciprocă în cazul unui atac asupra unuia dintre semnatari, au început să apară astfel de zvonuri.

Apoi dictatorul nord-coreean a anunțat „sprijin necondiționat” pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Putin a încercat ulterior să minimizeze importanța acordului și posibilitatea ca trupele nord-coreene să rămână în Ucraina.

Principalul adversar al Coreei de Nord, Coreea de Sud, a reacționat și ei la aceste evenimente. Ei au promis că își vor reconsidera poziția cu privire la livrările de arme către Ucraina. Seul susține că nu va avea niciun element de descurajare pentru furnizarea de arme letale Ucrainei în cazul în care Federația Rusă transferă arme de precizie în Coreea de Nord.

Vizita lui Putin arată 2 tendințe care amenință nu numai Ucraina, ci întreaga Uniune Europeană. Acesta este conținutul și caracterul internațional al partenerilor Kremlinului. Nu este un secret pentru nimeni că Rusia recrutează reprezentanți ai complimentului african, ai Americii Latine și până de curând ai grupărilor musulmane, pentru războiul împotriva Ucrainei, dar reputația Moscovei în acest segment de mercenari nu este atât de mare, mai ales dacă luăm în considerare mesajele lui. ISIS i s-a adresat rusului poporului și personal lui Vladimir Putin.

Acum Vladimir Putin stabilește contacte cu străini ca el. Acest lucru amenință nu doar securitatea europeană, ci și un conflict global real.

De aceea, NATO și alți aliați ai Ucrainei sunt obligați să acționeze mai rapid și mult mai dur. Întârzierile birocratice, precum și teama de a „înfuria” Putin, sunt motivul pentru continuarea războiului rus împotriva Ucrainei și amenințarea unui nou război mondial. Situația trebuie schimbată imediat, pentru că altfel, în procesul de extindere a schimburilor militare dintre Federația Rusă și alte țări cu dictaturi, plutoane întregi de soldați zombi antrenați gata să omoare populația civilă a Ucrainei, a vecinilor acesteia și a altor țări europene ar putea deveni o amenintare.

#Coreea_de_Nord #Putin #Ucraina #vizită

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button