Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Creșterea independenței energetice a Ucrainei: pași cheie pentru asigurarea securității pe fondul atacurilor rusești asupra infrastructurii ucrainene

Pentru Ucraina, ca stat suveran care continuă să respingă agresorul în rolul Rusiei, este extrem de important să-și dezvolte infrastructura energetică pentru a asigura stabilitatea și independența în orice condiții. Unul dintre cei mai importanți pași pe această cale este construcția de noi unități nucleare la CNE Khmelnitsky folosind tehnologia americană AP 1000 Westinghouse. Acest proiect nu numai că contribuie la modernizarea sectorului energetic al țării, dar îl face și mai puțin dependent de aprovizionarea cu energie din import.

Astăzi, Ucraina se confruntă cu o provocare serioasă – agresorul rus, care, retrăgându-se de la valorile democratice, caută să distrugă resursele energetice ale țării. Sechestrarea centralei nucleare de la Zaporojie este doar un exemplu de încercare de destabilizare a Ucrainei prin sectorul energetic. Prin urmare, creșterea capacității de producție a altor centrale nucleare este esențială pentru asigurarea securității energetice a țării.

Energoatom, în calitate de operator principal de energie nucleară, lucrează activ pentru modernizarea și extinderea flotei sale nucleare. Construcția de noi reactoare AP1000 va fi un pas înainte spre crearea unui sistem energetic stabil pentru țară. În plus, este important de menționat că Ucraina rupe monopolul nuclear al Rusiei (din moment ce este nesigur și duce doar la destabilizare) prin intensificarea cooperării cu Westinghouse Electric, liderul mondial în acest domeniu.

Construcția reactorului nr. 5 la CNE Khmelnytsky nu numai că va adăuga o nouă capacitate mixului energetic al țării, dar va arăta și disponibilitatea noastră pentru tehnologii inovatoare și cooperare internațională. În plus, amplasarea CNE Khmelnitsky în zona din spate creează oportunitatea de a proteja mai bine instalația de potențiale atacuri ale agresorului rus.

Ucraina este în creștere în sectorul energetic, luând măsuri menite să asigure securitatea și independența sa. Țara a devenit un exemplu al modului în care, chiar și sub atacurile rusești cu rachete, își poate menține integritatea infrastructurii energetice. Întreaga lume își amintește de eroismul lucrătorilor din domeniul energiei ucrainene care, în timpul bombardamentelor rusești din iarna 2022-2023 și chiar acum, repar instalații energetice care au fost avariate în urma atacurilor.

Construcția de noi unități nucleare este doar una dintre modalitățile de a obține independența sectorului energetic ucrainean, dar este extrem de importantă pentru viitorul țării. Pe fondul cooperării energetice cu UE și SUA, acest lucru nu va fi împiedicat de atacurile rusești asupra infrastructurii. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că partenerii internaționali trebuie în primul rând să ajute Ucraina furnizându-le sisteme de apărare aeriană și obuze pentru a proteja nu numai energia ucraineană, ci și viața cetățenilor țării.

#Ucraina #independența_energetică #atacurile_rusești

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button