Politică

CSP se convoacă în ședință: Urmează să fie aprobat regulamentul cu privire la organizarea concursului de selectare pentru funcția de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a convocat în ședință pe 23 octombrie. Membrii CSP urmează să aprobe regulamentul cu privire la organizarea concursului de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general, transmite sursa.

UPDATE CSP a intrat în deliberări pe subiectul privind aprobarea regulamentului de organizare a concursului pentru funcția de procuror general.

UPDATE În debutul ședinței, ministra Justiției a cerut includerea pe ordinea de zi a subiectului – anunțarea concursului pentru funcția de procuror general. Propunerea a fost aprobată de membrii CSP.

Anterior, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a spus că am putea avea un nou procuror general cel târziu în ianuarie 2024.

Reamintim că pe 26 septembrie, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, care este cercetat penal și demis în baza unei hotărâri a CSP din 23 mai 2022. Anterior, o comisie specială i-a analizat activitatea lui Stoianoglo la șefia Procuraturii Generale și a apreciat-o cu calificativul „nesatisfăcător”, oferindu-i 2,19 puncte.

În 5 octombrie 2021, Alexandr Stoianoglo a fost reținut, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. 

Anul trecut, avocații lui Alexandr Stoianoglo s-au plâns de două ori la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru că procurorului general suspendat din funcție i s-ar fi încălcat dreptul la libera exprimare și libera circulație. A doua cerere se referă la decizia CSP prin care Stoianoglo a fost suspendat din funcție. 

În iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice solicitările de explicații din partea Guvernului Republicii Moldova privind cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Potrivit avocatului Victor Munteanu, CEDO nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale. 

De asemenea, Curtea Europeană a cerut Guvernului să explice de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa. 

În luna septembrie 2022, Guvernul de la Chișinău a expediat CEDO explicațiile solicitate în dosarul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. În răspunsul expediat, Guvernul s-a referit la plasarea în arest la domiciliu a lui Stoianoglo, dar și la motivele suspendării acestuia din funcția de șef al Procuraturii Generale. 

#CSP #ședință #concurs #procuror_general

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button