Implementarea cerințelor europene este la o etapă incipientă în toată domeniile, iar cel mai rău stăm la capitolul justiție. O spune ministrul de Externe, Nicu Popescu, la un an de la semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană. Chiar și așa, autoritățile sunt optimiste și speră să obțină acordul de a începe negocierile în luna decembrie a acestui an, atunci când Consiliul European se va întruni pentru a lua o decizie, transmite sursa.
„Este ferma mea convingere că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, va adera la spațiul Schengen, va adera la zona euro. Lucrul și efortul de persuasiune, el a început demult și el este un lucru constant. Deci, aderarea la Uniunea Europeană nu se face, pur și simplu, prin bifarea unor măsuri pe care trebuie să le luăm”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu.
Deși este foarte optimist, Nicu Popescu recunoaște că Republica Moldova este la început de cale în practic toate domeniile în ceea ce privește implementarea legislației europene. Avem de îndeplinit mai multe condiționalități atât în politică, cât și în celelalte sfere.
„Noi, practic, pe toate domeniile suntem la o etapă relativ timpurie de corespundere a țării noastre la standardele europene. Nu este un mare secret că drumurile, securitatea rutieră, spitalele și școlile din UE corespund unor standarde mai moderne. Evident noi tindem spre acest lucru. Avem foarte mult de lucru”, a menționat ministrul de Externe, Nicu Popescu.
Chiar dacă lucrurile se mișcă lent, autoritățile și-au pus în plan ca cel târziu în 2030, țara noastră să devină membru al Uniunii Europene. Totuși, negocierile de aderare nu vor începe mai devreme de luna decembrie 2023. Acum ceva timp, Guvernul a primit un set de întrebări, care trebuie completat până la mijlocul lunii iulie. În octombrie Comisia va publica un raport, în care va evalua gradul de implementare a cerințelor. Opinia finală aparține Consiliului European, care se va întruni în ședință în luna decembrie și tot atunci va decide dacă Moldova este pregătită să înceapă negocierile cu cele 27 state-membre ale UE.
„Cea mai, cea mai mare lacună, cel mai mare eșec al nostru din ultimul deceniu în parcursul nostru european este lipsa unui sistem de justiție funcțional, necorupt și liber de influențele externe. În acest moment, cea mai mare dificultate pentru noi, ca țară și societate, este gradul de capturare și gradul de corupție pe care noi toți l-am moștenit din ultimii ani”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu.
Astăzi se împlinește exact un an de la semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană de către țara noastră. Iar cea mai mare realizare este că din iunie 2022 Republica Moldova are statut de țară candidată pentru aderarea la UE. Următoarea etapă presupune inițierea negocierilor de aderare, dar nu înainte de a implementa cele nouă recomandări de bază, inclusiv reforma justiției, combaterea corupției, statul de drept și o economie de piață funcțională. Totalitatea legislației UE este împărțită în 33 de capitole de politici, de care trebuie să țină cont Republica Moldova.