Societate

Cum au reacționat posturile TV cărora le-a fost sistată activitatea

Posturile Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, portalurile web www.prime.md și publika.md au venit cu o declarație publică, după ce, la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), acestora le-a fost sistată activitatea. Reprezentanții posturilor TV califică aceste acțiuni „drept un nou atac fără precedent asupra libertății mass-media în Republica Moldova”. Totodată, posturile condamnă acuzațiile lansate public de către directorul SIS, Alexandru Musteață, notează sursa.

„Prin hotărârea abuzivă de astăzi, CSE a încălcat principiile constituționale privind libertatea cuvântului și independența mass media. Nu există stat democratic cu cenzură impusă în mod oficial, indiferent de motivele după care se ascund cei care iau decizii abuzive și contrare legii. Prin suspendarea emisiei posturilor noastre de televiziune și blocarea accesului la portalurile web de știri, se încalcă și Convenția Europeană privind Drepturile Omului, în mod special, articolul 7, care prevede că nu există “nicio pedeapsă fără lege”, și articolul 10 – “libertatea de exprimare”, încălcată în mod flagrant în cazul dat.

Subliniem că motivele invocate de către autorități sunt nefondate, fapt care poate fi ușor demonstrat prin monitorizările Consiliului Audiovizualului, dar și a oricărei alte instituții independente. Sancțiunea CA, la care a făcut trimitere directorul SIS, vizează exclusiv faptul că a fost reflectat în știri, echilibrat, procesul electoral, în lipsa conceptului de reflectare a campaniei electorale. Imediat după sesizarea CA, știrile despre alegeri au fost stopate, iar conținutul este unul echilibrat, obiectiv.

(…) Ne adresăm către asociațiile de presă din Republica Moldova și de peste hotare să ia atitudine critică față de atacul fără precedent în adresa mass-media și a libertății de exprimare. Cerem intervenția Avocatului Poporului, care trebuie să apere interesele cetățenilor în raport cu abuzurile guvernării.

Facem apel către ambasadele străine și organizații internaționale acreditate în Republica Moldova să condamne abuzul politic grav, care este exercitat în mod repetat asupra pluralismului de opinie și asupra libertății mass-media din țara noastră.

Constatăm cu regret că în ultimii ani instituțiile mass-media (TV sau online), care nu manifestă o loialitate vădită față de conducerea politică actuală a țării, sunt tratate în mod public și oficial ca “inamici ai statului”, le sunt impuse amenzi exagerate, le este retrasă licența etc. În adresa acestor mijloace media sunt utilizate acuzații nefondate și etichetări defăimătoare, sute de jurnaliști sunt supuși diferitor presiuni din partea organelor puterii, sute de familii rămân fără sursă de venit, iar cel mai trist este că toate aceste abuzuri și derapaje antidemocratice se produc sub privirea tăcută a observatorilor, a organizațiilor de profil și a liderilor de opinie din exterior, sub privirea tăcută a ambasadelor, care anterior luau atitudine categorică în cazurile minore, cazuri care nici pe departe nu atingeau proporțiile dezastrului antidemocratic din perioada anilor 2021-2023. Azi deocamdată se tace”, se arată în declarația posturilor Prime TV, Publika TV, portalurile web www.prime.md și publika.md.

Totodată, Posturile Orizont TV și ITV a catalogat decizia drept un„atac furibund la adresa libertății mass-media și dreptului fundamental la libera exprimare”.

„Toate acuzațiile aduse posturilor TV sunt niște falsuri grosolane, fără nicio probă sau justificare legală. Posturile TV activează strict în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media-audiovizuale și standardele internaționale în domeniu. Sancțiunile de care s-a vorbit nu au nicio tangență cu acuzațiile legate de dezinformare, război hibrid sau altceva. Considerăm că prin această nouă decizie abuzivă au fost sfidate nu doar prevederile legislației naționale dar și un șir de reglementări internaționale în domeniu. Este violat repetat art. 10 al Convenției Europene care garantează dreptul la libera exprimare, este violat art. 1 protocolul I al CEDO care garantează dreptul de proprietate.Condamnăm aceste atacuri repetate asupra drepturilor fundamentale și libertății de exprimare în Republica Moldova. Condamnăm minciunile, falsurile și abuzurile care sunt debitate în spațiul public și facem apel la comunitatea națională și internațională pentru o intervenție urgentă în vederea stopării abuzurilor guvernării PAS de la Chișinău, cu anularea deciziei ilegale de sistare a emisiei posturilor TV, neadmiterii persecuțiilor față de jurnaliști și posturile TV independente, revenirea la respectarea principiilor unui stat de drept, democratic și pluralist, conform angajamentelor internaționale asumate de Republica Moldova”, se arată în declarație.

CSE a dispus suspendarea licențelor de emisie pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”. Totodată, premierul Dorin Recean a amintit despre amenințările tot mai intense din ultima perioadă.

„În Republica Moldova zilnic suntem supuși unor atacuri hibride din partea Federației Ruse. În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic,” a declarat în context, premierul Dorin Recean.

Potrivit Guvernului, la recomandarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune care promovează interese străine. 

Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a conchis premierul Dorin Recean.

De menționat că și Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a observat în ultimele luni o intensificare a atacurilor informaționale și o creștere a riscurilor asupra securității naționale, în special în perioada electorală.

SIS a mai anunțat blocarea a 31 de portaluri web, 21 dintre care ar fi gestionate direct de Federația Rusă. 

#posturiTV #reacții#închidere

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button