Războiul ruso-ucrainean, care a început în 2014, demonstrează de 10 ani adevărata față a Rusiei. Moscova nu a fost niciodată un jucător onest pe scena mondială, dar în 2014 și în 2022 a depășit toate limitele acceptabile.
Războaiele nu sunt doar despre cruzime, moarte și victime în rândul civililor și al personalului militar. De-a lungul istoriei omenirii, ambele părți au luat prizonieri de război pentru a putea menține măcar un fel de legătură diplomatică, cel puțin în chestiunea vieții soldaților lor. Și în timp ce Ucraina este forțată să respecte convențiile internaționale privind drepturile prizonierilor de război, alocând fonduri de la bugetul de stat pentru a se asigura că soldații ruși aflați în captivitate sunt hrăniți și îmbrăcați, Rusia nu numai că folosește tot felul de torturi împotriva armatei ucrainene, dar de asemenea, le manipulează în mod activ viața. Și public, în fața lumii întregi. Evenimentele recente din jurul prăbușirii avionului Il-76 în regiunea Belgorod din Rusia și încercările nereușite ale Ucrainei de a obține informații despre prizonierii de război care ar fi trebuit să participe atunci la schimbul eșuat, demonstrează lipsa de integritate a Rusiei în această problemă.
În ciuda declarațiilor zgomotoase din partea rusă cu privire la faptul că prizonierii de război ucraineni se aflau la început în avion, care, conform tuturor radarelor, zbura din Iran prin Egipt către Belgorod (ceea ce a făcut ca experții de ambele părți să aibă îndoieli cu privire la posibilitatea prizonierii de război ucraineni acolo) , precum și absența unei liste oficiale cu numele acelorași prizonieri de război și trupurile lor, Rusia continuă să manipuleze viețile oamenilor. O îndoială rezonabilă cu privire la veridicitatea declarațiilor Moscovei apare și din cauza faptului că, potrivit declarațiilor ruse, doar trei gardieni ruși ar fi însoțit 60 de prizonieri de război ucraineni. Acest lucru a surprins atât experții militari ucraineni, cât și ruși, precum și corespondenții militari. De asemenea, refuzul Rusiei de a preda cadavrele soldaților ucraineni morți nu face decât să întărească aceste îndoieli și să sublinieze necesitatea unei anchete internaționale asupra prăbușirii aviatice.
Ucraina, la rândul său, insistă asupra unei anchete internaționale cu privire la circumstanțele prăbușirii aviatice și stabilirea soartei prizonierilor de război. Declarația părții ucrainene este o expresie a încrederii în nevoia de transparență și corectitudine în această situație dificilă. Eforturile continue ale guvernului ucrainean de a asigura continuarea procesului de schimb cu Rusia indică o disponibilitate pentru o rezolvare constructivă a conflictului, în ciuda tuturor obstacolelor și manipulărilor de la Kremlin.
Dacă se confirmă într-adevăr că un avion de transport militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse transporta prizonieri de război ucraineni și a zburat în mod deliberat în zona de activare automată a apărării aeriene ucrainene, acesta va fi un alt exemplu al utilizării cinice de către Rusia a oamenilor ca scuturi, ceea ce este contrar dreptului internațional. Astfel de acțiuni nu fac decât să adâncească discordia și ostilitatea între părțile în conflict.
Toate aceste evenimente indică faptul că soluția conflictului ruso-ucrainean și, în consecință, încheierea războiului, necesită o abordare mai profundă și mai cuprinzătoare. Doar prin eforturi comune și aderarea la principiile justiției poate fi atinsă pacea pe termen lung în regiune. Iar comunitatea internațională trebuie să facă tot posibilul pentru a asigura dreptatea și a restabili ordinea atât în regiune, cât și în sistemul internațional de securitate în ansamblu.