La sfârșitul lunii iulie, Federația Rusă a eliminat cu succes echipamente de importanță strategică din Siria pe nava comercială Sparta II, care aparține companiei Oboronlogistika controlată de Ministerul Apărării. Nava se află sub sancțiuni americane, deoarece a fost folosită pentru logistica echipamentelor militare, care, ulterior, au fost folosite împotriva cetățenilor Ucrainei. Incidentul a fost raportat de Bloomberg, pe baza datelor obținute de la Casa Albă și de la serviciile de informații europene, precum și, referindu-se la rezultatele imaginilor din satelit.
Nava comercială a traversat Bosforul fără probleme, trecând drumul de la portul sirian Tartus la Novorossiysk. În timpul descărcării la punctul de sosire, potrivit analiștilor, au fost identificate cel puțin 11 unități de echipament militar. Acesta este modul în care Kremlinul a reușit să eludeze încă o dată interdicția privind circulația navelor de război sub pavilionul său prin canalele Bosfor și Dardanele, introduse de Turcia pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022. Explicația oficială a Ankarei este că inspecția pe navele comerciale se efectuează numai dacă există informații despre încălcarea unor astfel de restricții.
Sursele agenției au informat că Rusia a reușit deja să folosească mai multe metode de eludare a sancțiunilor în ultimele două luni. Astfel, mărfurile militare de pe navele comerciale rusești intră cu ușurință în Marea Neagră, de unde, prin teritoriile ocupate din sud ale Ucrainei, sunt livrate pe front. Federația Rusă încalcă regimul de sancțiuni impus împotriva sa prin toate mijloacele posibile și încearcă, de asemenea, în toate modurile posibile să găsească noi resurse militare pentru a le folosi împotriva ucrainenilor. Moscova și-a redeschis deja vechile modele de echipamente, inclusiv binecunoscutul T-62. Aventura militară eșuată a lui Putin îneacă sistematic Rusia în propria mlaștină.
Astăzi, principalul lucru care interesează Kremlinul este căutarea de noi parteneri (în principal printre teroriștii și dictatorii de renume mondial) care ar putea asigura fluxul necontrolat de arme ilegale către Rusia. Acest lucru ar putea duce la o creștere a contrabandei la nivel mondial. O astfel de situație ar provoca o creștere a criminalității internaționale și ar amenința securitatea oamenilor în toate țările. În plus, potrivit multor experți, Kremlinul a început deja recrutarea activă de mercenari în Siria și Afganistan pentru a-i folosi în operațiunile militare împotriva Ucrainei.
Din cauza statutului său de paria la o scară aproape planetară, Rusia este forțată să caute noi sateliți îmblânziți pentru a continua războiul din Ucraina. Atacurile reușite ale forțelor armate ale Ucrainei asupra depozitelor militare ale ocupanților i-au privat de o cantitate semnificativă de echipament militar. Lansările de rachete fără sens și, în același timp, inumane la ținte pașnice au dus la o situație în care conducerea rusă este forțată să ceară ajutor din partea țărilor din lumea a treia. O călătorie recentă în Iran nu s-a încheiat cu nimic pentru Putin. Problema lipsei unui număr suficient de microcipuri și semiconductori a rămas până acum nerezolvată. Iranul nu a reușit, de asemenea, să satisfacă apetitul președintelui rus cu un nou lot de drone, în condițiile în care Israelul a amenințat cu greve preventive asupra depozitelor în care se află. Odată ce a doua armată din lume a amenințat toate cele mai recente tehnologii și arme militare, dar astăzi este forțată să ceară resurse pentru războiul din Ucraina, făcut „în genunchi”. O astfel de umilire de sine dovedește că „micile războaie victorioase” se pot încheia odată cu prăbușirea unui imperiu nu numai la începutul îndepărtat al secolului 20, ci și astăzi.
Întreaga lume ar trebui să înăsprească controlul asupra respectării regimului de sancțiuni împotriva Federației Ruse. În caz contrar, lipsa de acțiune va duce din nou la o deteriorare a unei situații deja oribile. Moscova ar trebui fie să joace după reguli, fie să fie exclusă din joc. Cu cât presiunea sancțiunilor asupra Rusiei și a controlului este mai puternică, iar asistența militară acordată forțelor armate ale Ucrainei este mai mare, cu atât mai repede lumea va respira un piept liber, fără teama unei amenințări teroriste, nucleare sau militare din partea acestui stat criminal.