Internaţional

Cum va pedepsi și achita Rusia militarii – Curtea Supremă aprobă normele de soluționare a cauzelor penale

Plenul Curții Supreme (CS) a Rusiei a clarificat modul în care instanțele trebuie să trateze cauzele penale care implică infracțiuni militare (predare, ordine ilegale, dezertare și altele) și articolul privind sustragerea recruților de la recrutare. Forțele armate nu l-au extins la sustragerea de la mobilizare și chiar au redus posibilitatea de urmărire penală a persoanelor răspunzătoare pentru neprezentarea la biroul de înregistrare și înrolare militară, deoarece după introducerea citației electronice este mai ușor să le fie limitate drepturile. Dar Curtea Supremă a permis trimiterea refuzurilor în colonia militară, indiferent unde și din ce motive au refuzat să lupte.

Judecătorii Curții Supreme de Justiție (CS) au aprobat două hotărâri în cadrul unei ședințe plenare din 18 mai. Una dintre ele a modificat o rezoluție a Curții Supreme, valabilă din 2008, privind practica de examinare a cazurilor de sustragere de la recrutare pentru serviciul militar și serviciul civil alternativ (ACS). Celălalt decret (52 de pagini) definește pentru prima dată regulile de examinare a cazurilor privind infracțiunile militare – toate acestea sunt enumerate în capitolul 33 din Codul penal, care include 22 de articole penale. Proiectul acestui decret a fost discutat încă din luna martie, iar acum a fost finalizat.

Pentru prima dată, CC a definit „timp de război” ca fiind perioada cuprinsă între declararea războiului sau începerea efectivă a ostilităților și încetarea efectivă a ostilităților. Termenul „timp de război” se găsește în Codul penal, dar nu este explicat nicăieri.

Dezbaterea cu privire la încheierea perioadei de mobilizare în Rusia a fost, de asemenea, pusă la punct. Îndoielile au fost provocate de faptul că, după încheierea primului val de mobilizări în octombrie, decretul lui Putin care declara mobilizarea este încă în vigoare. CS a precizat că perioadele de mobilizare declarate prin decret, inclusiv mobilizările parțiale, s-au încheiat cu „data și ora” anulării acestuia. Astfel, mobilizarea continuă și nu este necesar un decret separat pentru o nouă chemare a persoanelor mobilizate.

Kremlinul a confirmat că decretul de mobilizare este încă în vigoare, dar s-a plâns de „trezirea” la subiect
Forțele armate ucrainene au clarificat, de asemenea, gama de persoane care pot fi judecate în baza articolelor privind crimele militare. Codul penal se referă la recruți, militari prin contract și cetățeni în rezervă în timpul taberelor de pregătire militară. CS a adăugat la această listă bărbații mobilizați, precum și bărbații supuși conscripției, dacă au fost concediați din școlile militare sau concediați din armată înainte de încheierea contractului.

Cei recrutați sau mobilizați ilegal nu vor fi pedepsiți ca militari. Instanțele vor trebui să îi achite în cazurile de AWOL, în timp ce în altele – de exemplu, pentru că au bătut un comandant – vor fi judecați în baza altor articole penale generale din Codul Penal, a precizat Curtea Supremă. Dar a permis judecarea civililor pentru complicitate la crime militare, dacă au fost organizatori, instigatori și complici ai soldaților.

BBC a investigat cum vor fi judecați rușii pentru infracțiuni împotriva serviciului militar și refuzul de a lupta.

Multe articole privind astfel de infracțiuni prevăd pedepse mai dure dacă au fost comise în timpul unei „perioade speciale” – mobilizare, timp de război sau în timpul unui conflict armat. Duma a făcut astfel de modificări la Codul penal în septembrie 2022 – imediat după ce a fost anunțată mobilizarea. Dar unele articole – cum ar fi cele privind relațiile non-statutariale, abandonarea unei nave militare care se scufundă sau încălcarea regulilor de manipulare a armelor – nu au o astfel de modificare. CS a remarcat că, în astfel de cazuri, comiterea unei infracțiuni în timpul războiului ar putea fi recunoscută ca o „circumstanță agravantă”. Altfel spus, sentințele pentru militarii din timpul războiului vor deveni, în general, mai stricte.

Codul penal rus a introdus „mobilizare” și „timp de război”. Ce și pe cine amenință acest lucru?
„Nu a dorit să ia parte la „. Cum sunt judecați militarii prin contract în Rusia pentru că au fugit din armată în timp de război

Curtea Supremă a clarificat, de asemenea, modul de judecare a militarilor în baza unui nou articol din Codul Penal privind predarea voluntară. Acesta a fost adăugat la cod după începerea mobilizării și prevede o pedeapsă cu închisoarea de la trei la zece ani în absența unor semne de trădare. CS a subliniat că, chiar și atunci când este separat de unitatea sa și complet încercuit, un militar trebuie să opună o rezistență hotărâtă inamicului, evitând capturarea. Dacă era pregătit să se predea, dar nu a fost luat prizonier din motive independente de voința sa, el poate fi acuzat de tentativă de predare (pedeapsa maximă într-un astfel de caz este redusă cu o treime). Dacă soldatul a fost capturat într-o stare de neputință din cauza rănilor sau contuziilor, o astfel de predare nu ar trebui să fie considerată o predare voluntară.

#mobilizare #Rusia #razboi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button