Economie

Cum vor fi stabilite categoriile de vulnerabilitate energetică după venituri și ce va mai conta la acordarea compensațiilor

Familiile care vor avea venituri mai mici, vor avea un grad mai mare de vulnerabilitate energetică și vor primi compensații mari. O spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, invitat în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8. Ministrul a explicat cum va fi stabilită categoria de vulnerabilitate, în funcție de venituri. Totuși, la acordarea compensațiilor se va ține cont și de componența familiei, transmite sursa.

„Este categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată, sunt familiile pentru care energia reprezintă mai mult de 90% din venitul gospodăriei rămas după ce și-a acoperit cheltuielile de bază: alimentare, produse igienice. 

Pentru familiile pentru care energia reprezintă de la 35 până la 90% din bugetul disponibil după acoperirea cheltuielilor de bază, se aplică categoria de vulnerabilitate ridicată. Cele cu 20-35% – vulnerabilitate medie, 10-20% – scăzută și cele care cheltuie mai puțin de 10% din bugetul care le rămâne după ce au acoperit cheltuielile, sunt nevulnerabile”, a precizat Marcel Spatari.

Categoria de vulnerabilitate acordată va fi comunicată familiilor prin mail sau prin telefonul mobil. Totodată, aceasta va fi indicată în factură.

„Pe 25 noiembrie, sistemul va porni calculele, probabil, va lua o zi, două, pentru că e un volum mare de informații și sistemul va genera decizia și atunci gospodăria va primi, pe mail sau pe telefonul mobil, decizia în care se va vedea scorul și categoria în care se încadrează. De asemenea, în factură se va vedea categoria de vulnerabilitate”, a declarat ministrul.

Pentru acordarea compensațiilor, se vor lua în calcul nu doar veniturile, dar și structura familiei.

„Sistemul acum va calcula cât la sută din venitul disponibil al gospodăriei reprezintă energia, dar se ia în calcul și structura familiei. Nu e același lucru un cuplu de adulți care n-au copii și are un venit global de 20.000 de lei cu o familie din cinci persoane care au tot au un venit global de 20.000 de lei. Nu putem să luăm în calcul doar venitul, trebuie să luăm în calcul și structura familiei”, a subliniat Spatari.

În acest an, compensațiile vor fi acordate în funcție gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei familii. Se va ține cont de bugetul familiei, luându-se în calcul cât de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total, dar și alte criterii.

#categoriile_de_vulnerabilitate #energie_electrica #Moldova #compensații

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button