InternaţionalRăzboi în Israel

Curtea Internațională de Justiție a cerut Israelului să oprească imediat operațiunea militară din Rafah

Curtea Internațională de Justiție a decis că Israelul trebuie să oprească imediat ofensiva militară și alte acțiuni din Rafah care ar putea reprezenta un pericol pentru palestinieni, a raportat serviciul de presă al curții, transmite sursa.

Curtea a decis, de asemenea, că Israelul trebuie să ofere acces în Fâșia Gaza experților pentru a investiga acuzațiile de genocid și pentru a deschide un punct de control la granița fâșiei cu Egiptul pentru aprovizionarea cu ajutorul umanitar.

Decizia corespunzătoare a fost luată de un complet de 15 judecători, ca parte a unui apel al Africii de Sud, care a acuzat Israelul de genocid. Documentul a fost susținut de 13 dintre ei. Potrivit deciziei instanței, Israelul trebuie să raporteze asupra măsurilor luate în termen de o lună.

După anunțarea deciziei judecătorești, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a fost informat că va ține consultări cu miniștrii, scrie AFP. Reuters notează că Israelul ar putea ignora decizia instanței.

La sfârșitul lui decembrie 2023, Africa de Sud a intentat un proces la Curtea Internațională de Justiție, acuzând Israelul că este „de natură genocidă” împotriva palestinienilor în „acțiunile și inacțiunile” sale din Fâșia Gaza. Israelul neagă acuzațiile și insistă că își poartă războiul împotriva Hamas în conformitate cu dreptul internațional.

În urma atacului Hamas asupra Israelului din octombrie 2023, forțele IDF au lansat o operațiune militară în Fâșia Gaza. Rafah, situat în sudul sectorului, a devenit ultimul oraș neocupat de armata israeliană. La începutul lunii mai, Forțele de Apărare Israelului au anunțat că desfășoară o operațiune de combatere a terorismului în partea de est a orașului. De atunci, armata israeliană a raportat în mod repetat că a efectuat operațiuni în anumite zone din Rafah.

#Israel #Rafah #genocid

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button