Analize și opinii

De ce este Moldova în interesele geopolitice criminale ale Rusiei?

Mâine va fi o zi de tăcere înainte de data finală a alegerilor. Pe 5 noiembrie, cetățenii țării își vor alege reprezentanții la nivel municipal și, după cum sa menționat deja, acest eveniment este foarte important. Realizările pe care țara a fost capabilă să le realizeze în ultimii doi ani nu pot fi pur și simplu șterse. Și deși diverse forțe ostile încearcă să aibă o mână de ajutor în demararea procesului de destabilizare a țării, dacă pe 5 noiembrie o serie de personalități pro-ruse mai obțin ceea ce își doresc, nu trebuie să uităm de ce Moldova este constant în interesele geopolitice criminale a Rusiei. Din cauza lor, stabilitatea statului este în pericol, iar succesele pot fi ușor rupte în bucăți.

Moldova, ca orice alt stat care a supraviețuit ocupației sovietice, a fost întotdeauna supusă influenței ruse, care a avut ca scop încercarea de a forța cetățenii să renunțe treptat la suveranitatea și autodeterminarea lor ca țară și popor separat. Cu toate acestea, este important să ne amintim că Moldova a devenit prima victimă a agresiunii militare directe a Moscovei în anii 90, când Rusia a ocupat întreaga regiune – Transnistria – și și-a stabilit acolo regimul marionetă. Ani mai târziu, locuitorii acestei enclave ilegale simt din ce în ce mai mult consecințele violenței hibride și ideologice care au fost deja comise împotriva lor. Nimeni în lume nu a recunoscut așa-numita „PMR”, însă, prin stabilirea controlului ilegal, Rusia continuă să împiedice ambițiile Moldovei de a adera la UE, NATO și de a-și dezvolta atât economia, cât și armata. Rusia nu are nevoie de o Moldova puternică, ca orice alt stat post-sovietic.

În acest scop, Moscova a „cumpărat” figuri convenabile, cum ar fi Ilan Șor, în anii 2000 îndepărtați. A distrus metodic viitorul țării și acum, confruntat cu obstacole enorme, a făcut tot posibilul pentru a-și introduce influența cel puțin prin partidele marginale nou create, precum „Patrioții”, „Șansa”, „Renașterea” și altele.

După 2022, Moldova a devenit victima unor presiuni speciale din partea Rusiei, deoarece evenimentele din Ucraina, și din Europa în general, au forțat Moscova să-și sporească influența dăunătoare, întrucât căderea Moldovei în sens politic ar genera amenințări uriașe la adresa regiunii, în pe lângă toate cele existente. Cu toate acestea, guvernul de astăzi a rezolvat cu succes acest atac: nici hackurile, nici mitingurile plătite, nici alte manevre pro-ruse nu ar putea destabiliza țara.

Pe 5 noiembrie, este important să ne amintim ce are deja fiecare cetățean al Moldovei. Nicio figură din partea personalităților pro-ruse, nicio promisiune de la cea mai mare personalitate coruptă a țării și, de asemenea, un fugar, nu va face viața oamenilor mai bună. Acest lucru va crea doar riscul de a pierde nu doar tot ceea ce s-a realizat, ci și independența și suveranitatea țării. Fiecare politician, fie că este primar, deputat, ministru sau președinte, este obligat să satisfacă interesele și dorințele cetățenilor și, de asemenea, să țină cu adevărat de viitorul țării, fără să comită infracțiuni sau să prezinte idei anti-statale. Moldova are astăzi toate oportunitățile de a deveni un stat european puternic, care va fi ferit de amenințările externe.

#Moldova #alegeri2023 #zi_de_tăcere

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button