Război în Ucraina

De ce regiunea transnistreană e o piatră legată de gâtul Moldovei?

Parcursul european al Republicii Moldova a fost împiedicat de mai mulți factori, inclusiv de diferendul transnistrean nesoluționat, de partida prorusă de la Chișinău, dar și de acțiuni directe ale Moscovei, consideră comentatorul politic Nicolae Negru.

El a explicat într-un interviu la Radio Chișinău că regimul de la Tiraspol controlat de Kremlin și partidele care susțin politica Federației Ruse au fost utilizate în detrimentul interesului național, transmite sursa.

Simpla prezență a trupelor ruse și faptul că acest conflict rămâne nerezolvat influențează calea europeană a R. Moldova, consideră Nicolae Negru: „Rolul Transnistriei a fost de roată de moară, de piatră legată la gâtul R. Moldova să nu-i permită să meargă într-o direcție pe care n-o dorește Rusia.

Republica Moldova a fost oprită să-și definească cursul ei și să urmeze cursul ei de integrare europeană, dar lucru acesta desigur nu-l făcea numai prin intermediul Transnistriei, dar și prin intermediul unor forțe politice pe care le finanța și dirija.

Și atunci când R. Moldova încerca să facă mișcări care nu-i plăceau Rusiei, ea imediat intervenea și prin intermediul regiunii transnistrene, a raioanelor separatiste, și prin intermediul autonomiei găgăuze, dar și prin acțiuni directe – atunci când R. Moldova a dorit să semneze Acordul de Asociere cu UE, imediat a urmat un embargou, apoi alt embargou.

Acesta e rolul acestui teritoriu separatist, ocupat de fapt de Rusia, acest lucru l-a declarat și APCE, dar și Curtea Constituțională a R. Moldova”.

Totodată, comentatorul politic Nicolae Negru semnalează faptul că, pe parcursul acestor 30 de ani, la guvernare au fost diferite forțe politice, inclusiv partide care nu au reprezentat interesul R. Moldova și niciun partid nu a avut o strategie clară în privința raioanelor separatiste.

Nicolae Negru consideră că factorul destabilizator pe care îl reprezintă regimul de la Tiraspol va dispărea, dacă Ucraina va rezista agresiunii ruse.

Odată cu declanșarea războiului rus în Ucraina, atitudinea UE s-a schimbat față de Ucraina, Georgia și alte state post-sovietice: „Aveam semnate Acorduri de Asociere, dar perspective de aderare nu existau. Acum, cu acest război, s-a schimbat și atitudinea față de Rusia.

Dacă mai înainte UE vedea aceste state ca o zonă gri, pentru a nu supăra Rusia, de altfel, nu ne acorda această perspectivă europeană, acum, după ce Rusia a atacat mișelește Ucraina, desigur că sentimentele, atitudinea țărilor UE s-a schimbat radical.

Dacă Ucraina va obține acest statut de candidat la intrarea în UE, se schimbă și rolul pe care îl poate juca raioanele transnistrene.

Strânsă între Ucraina și între partea de pe malul drept al Nistrului a R. Moldova, nemaiavând un contact direct cu Rusia, regiunea transnistreană nu va mai fi atât de periculoasă cum a fost mai înainte. Asta în cazul în care Ucraina învinge în acest război.

S-ar putea ca și liderii de la Tiraspol să înțeleagă că situația s-a schimbat și că nu mai trebuie să facă jocurile Moscovei.

Să vedem cum vor evolua lucrurile în Ucraina. De rezultatul acestui război va depinde mult și soarta raioanelor transnistrene, dar și soarta R. Moldova, a Georgiei, a Ucrainei…”

#război #Moldova #Transnistria

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button