Societate

Doar 0,4% din gospodăriile înregistrate pe compensatii.gov.md sunt fără vulnerabilitate

Majoritatea gospodăriilor casnice înregistrate pe compensatii.gov.md s-au încadrat în categoria de vulnerabilitate extremă, foarte ridicată și ridicată, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Mai exact, 33,9% din cele 719.381 gospodării înregistrate în sistem până pe 25 noiembrie au atribuită categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată, 32,4% – ridicată și la 14,6% – extremă, transmite sursa.

În categoria de vulnerabilitate energetică medie se află 10,7% din gospodăriile înregistrate, iar în cea scăzută – 6,3%. 1,8% din total s-au regăsit în categoria de vulnerabilitate energetică primară și 0,4% nu vor primi ajutor la contor, fiindu-le atribuită categoria fără vulnerabilitate.

Datele mai arată că 457.913 gospodării s-au înregistrat pentru a primi doar compensații în factură, 261.468 gospodării – plata monetară de 800 de lei/lunar, iar 86.404 gospodării vor beneficia și de plată monetară, și de compensații în factură. 

Majoritatea beneficiarilor de compensație în factură sunt în categoria de vulnerabilitate energetică ridicată și foarte ridicată, iar a celor care vor primi plata monetară lunară sunt în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și extremă.

În total, 91,5% din toate gospodăriile casnice, care s-au înregistrat în sistemul informațional până pe 25 noiembrie curent, se încadrează în categoriile de vulnerabilitate energetică extremă – medie.

TV8.md reamintește că persoanele care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate energetică, accesând site-ul și verificându-și cabinetul personal. Astfel, dacă cererea de compensații a fost acceptată, cei înscriși pot observa în dreapta o flacără de o anumită culoare și cu o literă, care indică gradul de vulnerabilitate. De asemenea, această informaţie va fi comunicată tuturor solicitanților şi prin SMS, pe parcursul următoarelor zile.

Platforma compensatii.gov.md rămâne deschisă pentru înregistrare și cetățenii pot depune în continuare cereri pentru solicitarea compensațiilor la energie, până pe data de 25 a fiecărei luni din perioada rece a anului (noiembrie 2023 – martie 2024). Compensațiile vor fi acordate începând cu luna în care a fost depusă cererea. În acest sezon rece, vor beneficia de compensații doar gospodăriile care se înregistrează în sistemul informațional.

#compensații#gospodării#înregistrare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button