Fostul șef de stat, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, susține că guvernarea PAS a decis să falimenteze populația și mediul de afaceri.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon menționează că ieri, 4 august, Banca Națională pentru a zecea oară pe parcursului unui an a majorat rata de bază, care a ajuns la 21,5%, ceea ce este de opt ori mai mult decât la sfârșitul anului 2020, când rata de bază a fost de doar 2,65%, transmite Știri.md.
Fostul președinte spune că această majorare a ratei de bază, care în opinia BNM și a Guvernului are drept scop lupta cu inflația, este absurdă întrucât inflația în țara noastră nu are origini monetare.
„Inflația în Moldova este determinată strict de incompetența Guvernului de a gestiona treburile interne și dea negocia cu partenerii externi. Ori prețul de aproape 1.500 USD pentru o mie de m3 de gaze naturale importate nu au origine monetară. Sunt rezultatul unei politici mioape și iresponsabile a actualei guvernării.
Din acest motiv politicile BNM de diminuare a inflației nu duce cu nici un procent la reducere inflației, dar are cu totul alt efect. Majorarea ratei de bază deja a dus la creșterea dobânzilor la credite, cea ce a îngreunat posibilitatea populației de a întoarce la timp creditele. De asemenea vor creste drastic cheltuielile bugetare ale guvernului pentru accesarea și deservirea împrumuturilor de pe piară bancară internă.
Dacă acum trei luni în urmă doar 11,2% din credite nu erau întoarse la timp, în prezent acest indicator a ajuns la 16,5% cu tendințe clare de creștere. În prezent populația are probleme cu plata la timp a creditelor în valoare de 4 miliarde lei, cea ce este cu 1,5 miliarde lei mai mult decât acum jumătate de an.
La genții economici situația a fost dramatică, iar acum s-a agravat și mai mult. Aproape jumătate din toate creditele luate de agenții economici nu pot fi întoarse la timp, vorbim despre 17,1 miliarde lei, cea ce reprezintă 48,4% din toate creditele luate.
Deci înăsprirea politicii monetare nu influențează în nici un fel diminuare ratei inflației, dar a crescut semnificativ volumul creditelor cu întârzieri de plată care au ajuns în prezent la 21,2 miliarde lei în creștere cu 4,5 miliarde lei în doar jumătate de an.
Urmează luna august, când agricultorii trebuie să achite creditele pentru tehnica cumpărată și în condițiile unei roade proaste și o creștere substanțială a ratei dobânzii anticipăm o creștere și mai mare a creditelor, care nu pot fi întoarse la timp.
După cum am menționat și anterior – de urgență este necesară modificarea legislației, demiterea actualei conduceri a BNM și revenirea băncii centrale în protejarea și susținerea economiei naționale nu activitatea oarba după unele recomandări teoretice impuse din exterior”, se arată în postarea lui Dodon.