Pentru întreaga societate mondială războiul este ceva tragic și evident negativ, pe când liderul opoziției – criminalul politician Dodon “nu dorește să se pronunțe susținând sau condamnând vreuna dintre țările implicate”. Anume acesta este conceptul de “neutralitate” politică pentru Dodon, sau, cum mai iubește să spună acesta “capul plecat sabia nu-l taie”. Exact așa “neutralitate” își dorește Dodon și pentru Republica Moldova.
Lucrurile au devenit și mai evident chiar zilele trecute, când în cadrul unui interviu, Dodon a menționat că în 2019 Zelenski s-a adresat la el cu o solicitare de sfat – cum să procedeze în cazul Donbasului. “Sfatul” lui Dodon s-a dovedit a fi unul ușor de prevăzut, acesta l-a îndemnat pe Zelenski să se așeze la masa de negocieri cu ocupanții ruși. Zelenski, însă, a preferat să pună libertate și demnitatea propriului popor mai sus de sfaturile populiste a unor personalități dubioase, de aceea astăzi discută cu ocupanții pe câmpul de luptă, nu la masa de negocieri, așa cum a “recomandat” Dodon.
Dodon niciodată nu s-a pronunțat împotriva războiului
Deși de nenumărate ori i s-a solicitat opinia, Dodon în continuare eschivează de la un răspuns direct: “trebuie să tragem concluzii și să învățăm din greșelile țării vecine”. Necesar de menționat – Dodon nu spune că războiul lansat de către Federația Rusă este un act de agresiune, care trebuie condamnat, acesta ne spune doar să învățăm din greșeli, îndemnând, indirect, la colaborarea cu Kremlinul și supunerea absolută a țării în interesele lui Putin.
Fostul președinte, care pune accent pe “pace și stabilitate” se teme să comenteze lipsa acestor valori în Ucraina actuală, valori pe care încearcă să le distrugă păpușarii lui din Kremlin. Motivația socialistului este simplă – un alt narativ, un narativ de condamnare al războiului l-ar lipsi de susținerea Moscovei. Concluzia devine simplă și evidentă în acest context – Dodon slujește Moscovei și propriilor interese, și nicidecum cetățenilor Republicii Moldova.
De menționat trebuie și faptul că nici ceilalți membri ai partidului socialist și comunist nu s-au pronunțat împotriva războiului. Cum preferă să zică și aceștia de nenumărate ori – “молчание знак согласия”. Anume o așa lume rusească doresc aceștia să aducă aici, în Moldova, și anume o așa lume rusească i-a recomandat-o Dodon lui Zelenski. O lume plină de tragedie, lacrimi și disperare.
Dodon îndeamnă la soluționarea conflictului transnistrean prin cedări politice
Făcând trimitere la discuția cu Zelenski din 2019, Dodon nu a ezitat să recomande și cum ar putea fi soluționată problema transnistreană. “Recomandarea” fostului președinte, iarăși, este una ușor de prevăzut. Acesta îndeamnă la cedări politici și de identitate națională a moldovenilor. Acesta a menționat și limba română ca impediment a soluționării problemei transnistrene.
De fapt, problema transnistreană nu se mișcă din loc din cauza unui simplu motiv – Kremlinul are interese majore în această regiune strategică. Atâta timp, cât agresiunea rusească va continua și cât timp ocupanții nu va părăsi Republica Moldova, problema transnistreană nu va fi rezolvată, iar cedările politici și naționale sunt doar pseudo soluții a pseudo politicianului Dodon.