De asemenea, unii analiști admit că Kremlinul poate decide chiar să folosească arme nucleare, transmite sursa.
Dacă contraofensiva ucraineană va avea suficient succes, Kremlinul ar putea anunța un nou val de mobilizare în Rusia. De data aceasta, pot fi convocați și mai mulți recruți decât toamna trecută. Această opinie a fost exprimată pentru The New York Times de mai mulți politicieni occidentali, sub condiția anonimatului.
În particular, oficialii americani și europeni admit că este puțin probabil ca toate trupele ruse să fie forțate să iasă din pământul ucrainean ocupat în contraofensiva actuală. Cu toate acestea, două teme apar drept idei clare de „succes”: că armata ucraineană reia și deține zone cheie ale teritoriului ocupat anterior de ruși și că Kievul dă o lovitură debilitante armatei ruse care face ca Kremlinul să se îndoiască de perspective pentru continuarea războiului împotriva Ucrainei.
Agențiile de informații americane estimează că scenariile cele mai probabile sunt mici victorii ucrainene în fazele incipiente ale ostilităților, cum ar fi întoarcerea unor părți din Donbass sau expulzarea Rusiei din zonele agricole și miniere din sud-estul Ucrainei.
„Capturarea centralei nucleare de la Zaporojie ar fi atât o victorie simbolică, cât și strategică, returnând una dintre cele mai mari centrale nucleare din lume și o sursă importantă de energie electrică în mâinile Ucrainei”, scrie ziarul.
Oficialii americani și europeni spun că este important ca Ucraina să taie sau cel puțin să micșoreze așa-numitul pod terestru către Crimeea, ceea ce facilitează logistica militară rușilor. Acest lucru va face posibilă amenințarea instalațiilor militare rusești din peninsulă și întreruperea aprovizionării cu trupe pe aceasta.
Oficialii americani și europeni spun că obiectivul vital al contraofensivei ar trebui să fie slăbirea în continuare a armatei ruse. Anul acesta, trupele ruse au suferit deja pierderi uriașe în luptele pentru Bakhmut.
În același timp, unii oficiali Aliați, dimpotrivă, se tem că contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei ar putea avea „prea succes”. O pierdere uriașă de soldați l-ar putea forța pe Vladimir Putin să ceară o mobilizare mai mare.
Agențiile de informații americane spun că înfrângerea totală în Ucraina sau pierderea Crimeei sunt două scenarii în care Putin ar putea ordona utilizarea armelor nucleare.