Economie

Energocom a procurat 300 de milioane metri cubi de gaze. Volumul ar fi suficient pentru acoperirea consumului până la sfârșitul anului

Întreprinderea Energocom anunță că în ultimele două luni a cumpărat circa 300 milioane de metri cubi de gaze, care vor fi folosite atât pentru consum curent, cât și pentru stocare. Alexandr Slusari, care este membru în Consiliul de Administrare al Energocom, susține că aceste volume ar fi suficiente pentru acoperirea consumului până la sfârșitul anului. În același timp, întreprinderea anunță și prețul cu care s-au făcut achizițiile, în mediu cu 400 de dolari pentru mia de metri cubi, transmite sursa.

Potrivit Energocom, la acest preț se vor adăuga cheltuieli de transportare către depozit, injectare, depozitare, extragerea și transportarea către Republica Moldova, atunci când va fi nevoie de aceste gaze. Energocom susține că achizițiile au fost făcute din sursele proprii, iar prețurile au fost foarte aproape de cele medii de pe piață. În cadrul licitațiilor au fost semnate contracte cu 7 companii din cele 10 care au prezentat oferte.

Pentru a suplini necesarul total de consum de gaze naturale prognozat pentru sezonul rece 2023-2024, următoarele licitații vor fi desfășurate din creditul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cadrul realizării proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat în acest sens de către BERD.

În prezent, Energocom este pe ultima sută de metri a etapei a treia de precalificare, organizată pentru potențialii furnizori de gaze, oferind posibilitatea de participare la licitații pentru cât mai multe companii de pe piața energetică europeană. O concurență mai mare va oferi posibilitatea de a încheia tranzacții la prețuri mult mai avantajoase.

În cadrul acestei etape au fost depuse 11 dosare de participare, care în prezent sunt evaluate de către comisia de concurs. Decizia finală de precalificare a companiilor participante va fi luată de către BERD.

#Energocom #gaze_naturale #procurare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button