Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Escaladarea tensiunii dintre Transnistria și Moldova: realitate sau manipulare?

Rezultatele așa-zisului „referendum” care a avut loc ieri pe teritoriul regiunii ocupate a Moldovei – Transnistria, s-au dovedit a fi așteptate de mulți experți.

„Guvernul” ilegal al autoproclamatei „Republici Transnistrean-Moldova” nu a îndrăznit să se adreseze direct Moscovei cu mesajul anexării ilegale. În schimb, s-a cerut un fel de „asistență economică”. În special, ea constă în „protecție” împotriva, așa cum susține „guvernul” ilegal, presupusa „presiune crescută” din Republica Moldova.

Așa-zisa „declarație” a „VII-lea Congres al Deputaților” din Transnistria a fost adresată și diverselor instituții internaționale, printre care ONU, OSCE și Parlamentul European. Aparent, „guvernul” a vrut să facă un astfel de „eveniment” politic mai serios, dar acest lucru a provocat doar nedumerire din partea comunității internaționale. Moldova a respins imediat toate acuzațiile la adresa sa, numind congresul un „eveniment de propagandă” și „o încercare de isterizare a societății”. În plus, merită să reamintim că Moldova este un stat suveran și independent, ale cărui granițe nimeni nu a avut și nu are dreptul să le încalce.

Transnistria este o regiune ocupată cu ajutorul trupelor ruse și cu influența separatiștilor. Așa-numita „republică” este o zonă economică și politică gri, nimic mai mult. Această cvasi-formare este atât de greu de numit un fel de „subiect” al politicii mondiale, încât nici măcar sateliții guvernului separatist (Lukașenko și Putin) nu recunosc această regiune ca un „stat” separat.

PMR este teritoriul Moldovei controlat de separatiști, care este recunoscut de absolut toate țările lumii. Cvasi-formații similare, cum ar fi Abhazia de Nord și de Sud ocupată de ruși, „recunosc” acum Transnistria. Cu toate acestea, această „recunoaștere” este atât de lipsită de substanță încât nici măcar guvernul marionetă de la Tiraspol nu o anunță din nou.

Între timp, Moldova și un număr de observatori internaționali bănuiesc că „apelul” la „ajutor” rusesc este o încercare de a distrage atenția de la problemele interne și de la realitățile „politice”. În același timp, informațiile moldovenești nu cred că Rusia este înclinată în viitorul apropiat să încerce cumva să „include” teritorial această regiune ocupată în componența sa „oficială”. Reacția Ministerului rus de Externe și a lui Putin însuși rămâne foarte ambiguă. Poate fi numit populist, deoarece nu s-a exprimat nimic concret, cu excepția promisiunilor de „ajutor”.

În acest moment, este important ca comunitatea internațională să acorde atenție realităților situației și nu manipulării politice a separatiștilor. Asigurarea păcii, stabilității și protecției drepturilor omului, precum și a suveranității și independenței legitime a Moldovei, trebuie să fie prioritățile de vârf pentru toate părțile. Numai prin eforturi comune și dialog constructiv se poate realiza un progres real în soluționarea conflictului și construirea unui viitor pașnic și prosper pentru toți locuitorii regiunii.

#Transnistria #Moldova #conflict

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citind acum
Close
Back to top button