Război în Ucraina

Expert: Dacă Rusia câștigă războiul din Ucraina, Moldova e următoarea

Rusia are un plan mult mai extins și nu se va limita doar la un eventual succes în Ucraina. După Ucraina, următoarea victimă ar putea fi R. Moldova.

Îngrijorarea aparține expertului Laurențiu Pleșca, iar potrivit unor declarații în cadrul unei conferințe la IPN, consolidarea capacităților de apărare a R. Moldova și instruirea militarilor moldoveni este imperios necesară în contextul crizei de securitate în care ne aflăm, transmite sursa.

Parlamentul de la Chișinău a votat un amendament la acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Potrivit documentului, România va acorda suport Republicii Moldova pentru participarea la operații și misiuni de menținere a păcii, fapt criticat de opoziția parlamentară de la Chișinău.

„Am urmărit dezbaterile din Parlamentul Republicii Moldova, am observat care a fost reacția opoziției parlamentare, dar și răspunsul autorităților, Ministerului Apărării. Am observat că se induce ideea că armata Republicii Moldova va deveni parte a armatei României. Nu este o dezinformare nouă, acest fals a mai fost promovat de reprezentanții partidului neconstituțional „Șor”. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor observ că încearcă să îngrijoreze populația, să sperie societatea, să inducă ideea că se încearcă atragerea Republicii Moldova în război. De asemenea, se încearcă să se facă din România și NATO o sperietoare, o aducătoare de războaie. Ceea ce nu este așa. Republica Moldova are nevoie de sprijin din partea autorităților României, Uniunii Europene, NATO și din partea Națiunilor Unite”, a spus expertul în politici europene, Laurențiu Pleșca, cercetător la Centrul de Studii Ruse, România.

Potrivit acordului dintre cele două state, România și R. Moldova se vor sprijini reciproc în contextul pregătirii și participării la misiuni și operații de menținere a păcii în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE. Suportul va prevedea inclusiv sprijin logistic, de transport, servicii de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în situații de urgență. În acest context, militarii moldoveni vor participa la exercițiul EUFOR ALTHEA care va avea loc în Bosnia și Herțegovina.

„În cadrul acestei misiuni, cei 32 de militari vor participa la Sarajevo, în tabăra Butmir, este vorba despre un batalion multinațional, format din încă cinci state. Nu este doar România acolo, sunt și Austria, Bulgaria, Turcia, Ungaria. Fiecare țară contribuie cu expertiză, cu resurse, pentru a asigura succesul acestei operațiuni. Militarii Republicii Moldova vor participa activ în această misiune de menținere a păcii, vor sprijini eforturile comune ale acestor trupe internaționale. Va avea loc coordonarea cu trupele române. Trupele Republicii Moldova intră în contingentul României, pentru că România asigură eforturile logistice pentru această operațiune. Acest lucru permite militarilor moldoveni să dobândească experiență, cunoștințe, integrându-se eficient în aceste structuri multinaționale”, a explicat Laurențiu Pleșca.

Expertul spune că astfel de exerciții sunt importante pentru creșterea capacităților Armatei Naționale, în condițiile în care Rusia reprezintă o amenințare continuă la adresa Ucrainei, Republicii Moldova și țărilor baltice.

„State NATO, cum ar fi țările baltice, care au o dimensiune apropiată de cea a Republicii Moldova, își triplează bugetul pentru apărare. De ce fac aceste state acest lucru? Din cauza agresiunii Federației Ruse, a planurilor anunțate prin intermediul persoanele interpuse de la Kremlin, prin propaganda rusă, care anunță clar că Rusia are un scop mult mai extins. După Ucraina, după un eventual succes a contraofensivei din vară, anunțată de Moscova, următoarea victimă ar fi Republica Moldova, iar apoi ar urma state precum țările baltice, România, Georgia. Participarea la exerciții militare comune ne asigură o mai mare securitate”, a mai spus cercetătorul la Centrul de Studii Ruse din România.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button