Război în Ucraina

Experți: O posibilă invazie prin Transnistria este puțin probabilă

Experții în securitate susțin că afirmațiile directorului Serviciului de Informații și Securitate s-au referit, de fapt, la regiunea transnistreană, unde staționează ilegal trupele Federației Ruse, iar o posibilă invazie a Republicii Moldova prin acea zonă este puțin probabilă.

Aceiași experți spun că riscul unui atac este minim, în condițiile în care armata rusă este în defensivă în Ucraina, transmite sursa.

Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, spune că Ucraina nu ar permite o apropiere a armatei Federației Ruse de regiunea transnistreană.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării al Republicii Moldova: „Rusia are această dorință, dar nu are această posibilitate să ocupe Republica Moldova, nu are posibilitate să învingă Ucraina și nu are posibilitate să ajungă în Transnistria. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, primii care ar sări în ajutor ar fi ucrainenii şi ar desființa în câteva ore această amenințare militară. Rusia nu are această capacitate de a înainta și ajunge în Republica Moldova. Ei deja au trecut de la ofensivă la defensivă, la apărare în Ucraina”.

Vitalie Marinuța, fost ministru al Apărării: „Direcția Republica Moldova – regiunea transnistreană. Deci, nu a spus implicit acapararea Republicii Moldova. Noi suntem în vizorul Federației Ruse. La moment, eu nu văd posibilitatea ca Federația Rusă să aibă capacitatea de a avansa atât de rapid ca în următoarele luni să invadeze Republica Moldova”.

Federația Rusă a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Bombardamentele au ucis mii de oameni nevinovați și au distrus construcții civile. Potrivit datelor neoficiale, până acum, armata rusă a pierdut 98 de mii de soldați.

#Transnistria #invazie #probabilitate

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button