Analize și opiniiPoliticăRăzboi în Ucraina

Faza nouă a războiului ruso-ucrainean, noile pericole și soluții pentru securitatea regiunii și a Republicii Moldova.

Acum câteva zile, războiul ruso-ucrainean a intrat într-o fază nouă, și mai periculoasă decât până acum, inclusiv pentru Republica Moldova. De ce se poate face această concluzie, ce se poate și trebuie de întreprins pentru a abate sau a diminua riscurile legate de escaladarea situației au discutat participanții la dezbaterea publică „Faza nouă a războiului ruso-ucrainean, noile pericole și soluții pentru securitatea regiunii și a Republicii Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei există o opinie practic general acceptată, care vorbește despre o agresiune militară rusească. Acest lucru este confirmat prin documente oficiale adoptate de cel mai înalt for în cadrul Națiunilor Unite. Potrivit expertului, după ce în dimineața zilei de 24 februarie 2022 Rusia a invadat Ucraina, a fost convocată o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. În aceeași zi, secretarul general al ONU i-a cerut Rusiei să oprească ostilitățile din Ucraina și să retragă trupele de pe teritoriul acesteia. A doua zi a fost convocată ședința Consiliului de Securitate la care s-a propus spre adoptare o Rezoluție de condamnare a acțiunilor Rusiei și încetare imediată a așa-zisei operațiunii militare împotriva Ucrainei. Însă, Rusia, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a respins adoptarea acestei rezoluții, având drept de veto. Ulterior, s-a decis excluderea dreptului de veto, iar la o altă reuniune s-a adoptat Rezoluția „Agresiunea împotriva Ucrainei”, coautori fiind 96 de țări din 193 de membri ai ONU.

„Documentul a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia și a cerut retragerea completă a trupelor ruse și anularea deciziei de recunoaștere a așa-ziselor republici populare din Donețk și Lugansk, recunoscute de Federația Rusă. Pentru această rezoluție au votat 141 de state din 193 – cinci împotrivă și 35 s-au obținut. Deci 3/4 din statele lumii au condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ulterior, pe 24 martie 2022 în cadrul celei de-a 11-a sesiuni speciale de urgență a Adunării Generale a fost adoptată Rezoluția „Consecințele umanitare ale agresiunii împotriva Ucrainei. 61 de țări au acționat ca și co-autori ai acestei rezoluții. Documentul a solicitat încetarea imediată a ostilităților Rusiei împotriva Ucrainei, deplângând consecințele umanitare ale acestei acțiuni. Rezoluția a fost adoptată cu 140 de voturi din 193, cinci – împotrivă și 38 de abțineri”, explică Igor Boțan. Pe 27 martie a fost votată încă o rezoluție prin care s-a confirmat integritatea teritorială a Ucrainei.

Cât despre percepția agresiunii rusești împotriva Ucrainei în Republica Moldova, spune expertul, sondajele denotă că peste 80% din cetățeni se interesează de evenimentele din statul vecin. Fiind întrebați cum apreciază comportamentul Rusiei și așa-zis operațiune militară, 34% au spus că Rusia de fapt se apără și a întreprins această acțiune ca una preventivă. Alte 43% consideră că Rusia este agresor. 24% din respondenți consideră că Rusia are dreptate în acest conflict, iar 30% au spus că Ucraina are dreptate. Totodată, 87% din intervievați susțin că războiul din Ucraina a afectat Republica Moldova din punct de vedere economic.   

#Rusia #Ucraina #război #pericole #securitate

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button