6 iunie 2023 a intrat în istorie ca ziua în care Federația Rusă a comis o crimă de război deliberată prin aruncarea în aer a barajului hidroelectrică Kakhovskaya. Acest lucru a dus la distrugerea unei importante instalații energetice, inundarea masivă a zonelor populate din regiunea Herson, provocând uriașe dezastre umanitare și de mediu, precum și victime civile.
Un an mai târziu, continuăm să evaluăm consecințele acestei tragedii. Explozia barajului hidrocentralei Kakhovskaya a devenit nu numai un simbol al cruzimii agresiunii ruse, ci și o confirmare a tacticii Federației Ruse, care este de a folosi ca arme dezastrele provocate de om. Atacurile asupra barajelor hidroelectrice, rețelelor electrice, zonelor rezidențiale și instalațiilor nucleare, chimice și miniere au ca scop transformarea Ucrainei într-o zonă de nelocuit.
Această tactică are consecințe dezastruoase nu numai pentru Ucraina. Războiul purtat de Rusia afectează întreaga lume. Țările din Sudul Global au devenit ostatice ale „jocurilor foamei” ale Kremlinului, în care aprovizionarea întreruptă de cereale și alte bunuri importante provoacă foamete și instabilitate economică. Țările occidentale suferă și ele de războiul hibrid purtat de Rusia, atacându-și economiile și sistemele politice.
În același timp, în Rusia însăși situația nu este mai puțin alarmantă. Puterea lui Putin, concentrată pe distrugerea statelor vecine, își ignoră propria populație. Orașele rusești rămân fără încălzire iarna, sunt inundate primăvara și suferă de incendii vara. Dezastrele sistemice provocate de om au devenit obișnuite, evidențiind incapacitatea regimului Putin de a oferi securitate de bază cetățenilor.
Putinismul poate fi descris ca o dictatură-dezastru. Actualul guvern rus, condus de uzurpatorul Putin, este inadecvat și incapabil să fie partener pentru negocieri sau încheierea de acorduri pe termen lung. Acțiunile sale reprezintă o amenințare nu numai pentru Ucraina, ci și pentru stabilitatea globală.
Astfel, aniversarea exploziei hidrocentralei Kahovka ne amintește de importanța solidarității internaționale și a acțiunii decisive împotriva agresorului. Lumea nu poate să stea pe loc și să privească distrugerea și suferința cauzate de regimul Putin. Responsabilitatea pentru dezastrele provocate de om trebuie să fie pusă pe cei care le provoacă, iar comunitatea internațională trebuie să-și consolideze eforturile pentru a proteja umanitatea de astfel de tragedii în viitor.