EconomieInternaţionalPolitică

Financial Times: Statele Unite sunt gata să acorde Ucrainei un împrumut folosind profituri din activele rusești dacă UE extinde pe termen nelimitat sancțiunile împotriva Federației Ruse

Statele Unite sunt gata să ofere Ucrainei un împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari, care va fi rambursat folosind profiturile din activele înghețate ale Rusiei, dacă Uniunea Europeană extinde sancțiunile împotriva Rusiei pe termen nelimitat, transmite sursa.

Această propunere este cuprinsă într-un document pregătit pentru a fi discutat la o întâlnire online a miniștrilor de finanțe din UE din 5 iunie, scrie Financial Times. Detaliile exacte ale împrumutului, inclusiv perioada de rambursare, rata dobânzii și dacă va fi furnizat direct sau printr-un intermediar, nu au fost încă stabilite.

Potrivit publicației, Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a acorda un astfel de împrumut numai dacă Uniunea Europeană alocă profituri din activele rusești stocate în țările UE pentru a-l rambursa, iar aceste active în sine vor rămâne înghețate „până când Rusia va fi de acord să plătească pentru daune cauzate Ucrainei.”

Washingtonul încearcă să determine UE să prelungească sancțiunile împotriva Rusiei până la sfârșitul războiului, notează Financial Times. Dacă profiturile din activele înghețate nu se potrivesc cu plățile cerute sau dacă UE nu poate fi de acord cu extinderea sancțiunilor, împrumutul SUA nu va fi rambursat.

Potrivit publicației, Washingtonul discută alte opțiuni posibile pentru împărțirea acestui risc cu partenerii săi din G7. Astfel, o altă variantă luată în considerare de aliați presupune ca UE, împreună cu alte țări G7, să acorde Ucrainei împrumuturi bilaterale, garantate cu profituri din activele rusești înghețate. Acest lucru va necesita folosirea bugetului comun al UE și acordul cu toate țările din bloc.

Washingtonul insistă să ajungă la un acord cu privire la o opțiune sau alta înainte de summitul din 13-15 iunie. Este de așteptat ca subiectul principal al întâlnirii să fie sprijinul financiar pentru Ucraina, inclusiv prin înghețarea activelor rusești.

#Ucraina #SUA #sancțiuni #împrumut #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button