Internaţional

Guterres: Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să răspundă în mod adecvat la conflictul dintre Israel și Hamas și la invazia Rusiei în Ucraina

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite nu a reușit să răspundă în mod adecvat la conflictul dintre Israel și Hamas și la invazia Rusiei în Ucraina, afirmând că aceste conflicte i-au subminat „poate în mod fatal” autoritatea.

Luând cuvântul la deschiderea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Guterres a declarat că autoritatea Consiliului s-a aflat adesea în impas și „incapabil să acționeze cu privire la cele mai importante probleme de pace și securitate ale timpului nostru”, scrie Reuters, citat de TV8.md.

„Lipsa de unitate a Consiliului în ceea ce privește invazia Rusiei în Ucraina și operațiunile militare ale Israelului în Gaza, în urma atacurilor teroriste îngrozitoare ale Hamas din 7 octombrie, a subminat grav – poate chiar fatal – autoritatea sa”, a spus el.

„Consiliul are nevoie de o reformă serioasă în ceea ce privește componența și metodele sale de lucru”.

Săptămâna trecută, Statele Unite au blocat din nou prin veto un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care bloca cererea de încetare imediată a focului umanitar în ofensiva Israelului împotriva Gaza.

A fost a treia oară din 7 octombrie când SUA, în calitate de membru permanent al Consiliului, a împiedicat astfel adoptarea unei rezoluții.

Se estimează că 1,5 milioane de locuitori din Gaza sunt înghesuiți în corturi și alte adăposturi improvizate în orașul Rafah, la granița cu Egiptul.

Guterrres a descris localitatea drept centrul operațiunii de asistență umanitară în Gaza şi a arătat că un asalt israelian cu toate mijloacele ar avea consecințe dezastruoase.

#ONU#consiliul_de_securitate

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button