InternaţionalPolitică

Guvernul din Kazahstan a demisionat. Președintele țării ar fi fost nemulțumit de reformele implementate

Cabinetul de Miniștri din Kazahstan a demisionat. Decretul a fost semnat de președintele țării Kassym-Jomart Tokayev. În document se precizează că Tokayev a acceptat demisia guvernului în conformitate cu articolul 70 din constituția țării, iar atribuțiile de prim-ministru au fost atribuite viceprim-ministrului Roman Sklyar, transmite sursa.

„În conformitate cu articolul 70 din Constituția Republicii Kazahstan, decretez: acceptarea demisiei guvernului Republicii Kazahstan și atribuirea temporară a atribuțiilor de prim-ministru al Republicii Kazahstan lui Sklyar Roman Vasilievici”, se arată în document.

Membrii cabinetului au fost instruiți să continue să își îndeplinească atribuțiile până la aprobarea noului guvern.

DW relatează că Tokayev a făcut recent presiuni pentru reforme radicale în vederea atragerii capitalului străin în economie.

Remanierile guvernamentale nu sunt neobișnuite în această țară din Asia Centrală, unde o mare parte din putere se află în mâinile președintelui.

Politologul kazah Talgat Kaliyev a declarat pentru agenția spaniolă de știri EFE că președintele Tokayev și-a exprimat în mod repetat dezamăgirea față de cabinet.

„Demisia este legată de viitoarea dezvoltare economică a Kazahstanului”, a declarat Kaliyev pentru EFE. „Președintele a criticat guvernul pentru incapacitatea sa de a propune o strategie economică eficientă”.

Sklyar a ocupat anterior funcția de prim-viceprim-ministru. Alihan Smaiylov a condus guvernul din Kazahstan până la publicarea decretului. 

Președintele l-a numit în fruntea cabinetului în ianuarie 2022 și l-a numit din nou în martie 2023, după alegerile pentru camera inferioară a parlamentului.

Anterior, serviciul de presă al lui Tokayev a raportat că președintele va organiza o ședință guvernamentală extinsă pe 7 februarie pentru a vorbi despre dezvoltarea socio-economică a țării. 

#Kazahstan #Guvern #demisia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button