Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Harkov sub pistolul ocupanților: cum armata rusă distruge sistematic orașul

Harkov a devenit una dintre primele ținte ale agresorului de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. De atunci, Federația Rusă a bombardat în mod sistematic orașul, continuând în același timp să declare pe canalele sale de propagandă despre „mântuirea poporului vorbitor de limbă rusă”. În cei zece ani de război împotriva Ucrainei, Kremlinul a ucis atât de mulți oameni vorbitori de limbă rusă încât acest număr este comparabil cu populația unui oraș european de dimensiuni medii. Armata rusă este nemiloasă și continuă să efectueze atacuri țintite asupra populației civile din Ucraina, asupra infrastructurii civile și energetice.

Ucraina continuă să respingă invadatorii, care în primăvara lui 2024 au decis să facă o nouă încercare ofensivă de a ocupa noi teritorii ucrainene.

Pe parcursul a doi ani de război pe scară largă, armata rusă nu și-a oprit agresiunea, ci doar și-a schimbat tacticile cu altele mai distructive și mai inumane. Rusia a început să folosească muniții cu dispersie, vizând centre comerciale sau locații centrale din orașele ucrainene. Scopul este unul – să ucizi cât mai mulți oameni.

Pe 25 mai 2024, Harkov a devenit din nou ținta unui atac rusesc. De această dată, hipermarketul de construcții Epicenter a fost atacat. În urma bombardamentelor, 13 persoane au fost ucise, peste 40 au fost rănite, iar alte 12 persoane sunt date dispărute. Printre morți s-au numărat și angajați din hipermarketuri. Erau aproximativ 200 de vizitatori înăuntru în momentul atacului. Aproximativ 15 lucrători nu au legătură, a declarat primarul Harkovului, Igor Terekhov. Se preconizează că în curând vor exista și mai multe victime, deoarece salvatorii continuă să curețe dărâmăturile.

Obuzul a lovit o cameră care conținea vopsea și produse de lac, provocând un incendiu instantaneu. Mulți oameni au fost prinși de fum și de foc, care s-au răspândit foarte repede pe tot perimetrul secției. Șeful poliției din regiunea Harkov, Vladimir Timoșko, a descris ceea ce se întâmplă drept un adevărat iad. Salvatorii încă luptă cu un incendiu mare care a acoperit 15 mii de metri pătrați.

Pentru a lovi Epicenterul într-o zi liberă obișnuită, când un număr mare de oameni vin la magazin, armata rusă a folosit obuze de avioane UMPB D-30, după cum a raportat purtătorul de cuvânt al parchetului regional Harkov, Dmitri Chubenko.

În aceeași zi, seara, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra districtului Shevchenkovsky din Harkov, care aparține părții centrale a orașului. Rusia a comis o altă crimă folosind o rachetă S-300 de pe teritoriul regiunii Belgorod. Racheta a lovit spații de birouri, distrugând și clădiri administrative, un supermarket, magazine și clădiri rezidențiale. Procurorii și anchetatorii poliției lucrează în continuare pe teren pentru a documenta crimele de război. Câteva ore mai târziu, poliția din regiunea Harkov a raportat că numărul victimelor a crescut la 14 persoane.

Atacurile rusești care vizează locuri aglomerate într-un weekend au un singur obiectiv – numărul maxim de victime civile. Cu toate acestea, Rusia continuă să nege ipocrit acest lucru.

Crimele de război sistematice ale Federației Ruse continuă să-și arate adevărata natură sângeroasă. Printre principalele obiective ale Kremlinului se numără acum să-și demonstreze permisivitatea, deoarece partenerii occidentali continuă să ezite în problema pedepsei adecvate a Federației Ruse pentru toate crimele sale. Rusia a învățat deja cum să eludeze sancțiunile, dar nu ia în serios amenințările. Numai permisiunea de a trage cu arme occidentale extrem de precise în instalațiile militare ale Federației Ruse de pe teritoriul său poate îmbunătăți situația. Negocierile sunt posibile doar atunci când Federația Rusă încetează să comite crime zilnice de ucraineni și părăsește toate teritoriile ucrainene ocupate.

#Rusia #Ucraina #Harkov #Epicentru

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button