Război în Ucraina

În Rusia, prima sentință a fost pronunțată împotriva unei femei pentru sustragerea de la mobilizare

Pentru prima dată, Tribunalul Militar al Garnizoanei Vladikavkaz a găsit vinovată de sustragerea mobilizării o femeie soldat, caporalul Madina Kabaloeva. Colegiul Judiciar pentru Cauze Penale al Tribunalului Militar din Districtul Sud a menținut verdictul, a aflat Kommersant.

Potrivit ziarului, nativului din Republica Kabardino-Balkarian au fost aduse acuzații în temeiul părții 5 și al părții 3.1 din art. 337 din Codul penal al Rusiei (neprezentarea la serviciu fără un motiv întemeiat în perioada de mobilizare, condiții de conflict armat sau operațiuni de luptă). Femeia riscă între șapte și zece ani de închisoare, transmite sursa.

În același timp, după cum scrie Kommersant, chiar înainte de deschiderea unui dosar penal, Kabaloeva a contactat compania medicală a unității sale militare, unde a primit o recomandare de scutire temporară de serviciul militar din cauza sarcinii, precum și prezența unui copil nascut in 2018. Cu toate acestea, însuși faptul neprezentării în fața conducerii unității militare a dus la urmărire penală, notează publicația.

În instanță, femeia a recunoscut faptul neprezentării în fața comenzii, dar a justificat acest lucru prin prezența unui certificat medical, care ar fi dat-o scutire temporară de serviciu. Totodată, inculpata a spus că are încredere că informațiile de la serviciul medical vor fi transmise superiorilor săi și că nu vor fi plângeri împotriva acesteia.

Cu toate acestea, procurorul militar nu a acceptat aceste argumente, cerând un verdict de vinovăție împotriva caporalului Kabaloeva. Justificând această cerință, un reprezentant al agenției de supraveghere a indicat că inculpata nu a părăsit serviciul militar din cauza sarcinii, ci, dimpotrivă, a continuat să primească indemnizația cerută și să se bucure de beneficiile disponibile.

Instanța de fond a convenit cu procurorul, condamnându-l pe caporal la șase ani într-o colonie de regim general. Dar întrucât inculpatul are un copil minor, executarea pedepsei a fost amânată până în 2032.

Avocatul lui Kabolaeva, Roman Rabadanov, nu a fost de acord cu verdictul și a spus că îl va face recurs la Tribunalul Militar al Districtului Sud. Potrivit avocatului apărării, instanța de fond nu a ținut cont de faptul că absența Madinei Kabaloeva de la serviciul militar s-a datorat unor motive întemeiate, care „trebuie atribuite unei combinații de circumstanțe dificile”, din cauza cărora clientul său „nu a au posibilitatea de a efectua serviciul militar.” De asemenea, potrivit acestuia, instanța nu a ținut cont de faptul că comandantul companiei și alți militari ai unității militare, audiați în calitate de martori, erau interesați de soluționarea cauzei penale.”

#Rusia #mobilizare #Tribunalul_Militar #Madina_Kabaloeva

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button