Război în Ucraina

Înapoi la elementele de bază

Anul 2014 a fost, din păcate, un moment de cotitură în viața cetățenilor ucraineni. Dezlănțuirea de către Rusia a războiului din Donbas, anexarea Republicii Autonome Crimeea, sute de morți ai soldaților și activiștilor ucraineni… Astăzi putem afirma că noua fază a războiului ruso-ucrainean din 2022 a avut loc din cauza indiferenței comunității mondiale. Cu toate acestea, în ciuda tuturor sacrificiilor și problemelor cu care s-a confruntat Ucraina, țara s-a dezvoltat în acești 8 ani. În teritoriile ocupate de Rusia, vedem doar sărăcie, represiune, lipsă de respect pentru drepturile omului, propagandă și plictiseală din cauza lipsei de oportunități pentru populație de a-și îmbunătăți viața.

Statul Major General al Ucrainei a confirmat recent începutul contraofensivei forțelor armate ale Ucrainei în direcția Hersonului. Odată cu această operațiune va începe eliberarea peninsulei Crimeea. În Rusia, din acest motiv, a început o altă panică și un flux de noi amenințări în conceptul de IPSO, care vizează atât crimeeanii și cetățenii Ucrainei, cât și comunitatea internațională. Acest lucru a funcționat slab, pentru că, dacă gândim obiectiv, chiar și sateliții europeni ai lui V. Putin nu au recunoscut niciodată anexarea peninsulei ca fiind legitimă.

Modul de eliberare a Crimeii prin mijloace militare este justificat, deoarece rușii au transformat acest teritoriu într-o bază militară la scară largă, cu o „datorie” constantă a flotei lor. Pe lângă distrugerea faunei unice a Crimeii, obstacole în calea comerțului în Marea Neagră, prezența militară rusă amenință siguranța cetățenilor din întreaga Ucraina, inclusiv a celor care trăiesc pe teritoriul peninsulei ocupate. Kremlinul își dă seama, de asemenea, că pierderea Crimeei va deschide un portal pentru distrugerea irevocabilă a regimului și a ideologiei sale fragile, care continuă în mod miraculos să supraviețuiască în fața eșecului așa-numitei „operațiuni militare speciale”.

Narațiunile pro-ruse se găsesc uneori printre articolele din publicațiile internaționale. Baza unei astfel de lucrări constă în principalul „argument” – populația crimeei împotriva întoarcerii în Ucraina și intenționează să se opună acestui lucru. Aici este necesar să se marcheze imediat o frontieră clară între adevărații crimeeni și cei care au intrat pe acest teritoriu din Rusia în 2014. Desigur, rușii originali vor fi împotriva întoarcerii lor în așa-numita mare „patrie”. Cu toate acestea, ucrainenii și tătarii din Crimeea se află sub adevărata opresiune a regimului rus timp de 8 ani, după ce au trecut prin represiune, restricționarea drepturilor lor și incapacitatea de a desfășura afaceri normale și, în general, viața lor. Numărul celor care ar fi putut avea o evaluare pozitivă a guvernului rus în 2014 a scăzut acum semnificativ. Crimeenii formează deja unități de gherilă, iar activiștii pro-ucraineni distribuie pliante și piratează canalele de televiziune locale. Se pare că rușii au stat cu adevărat în Crimeea, distrugând în 8 ani industria turismului, natura și viața cetățenilor ucraineni.

Orice facilități militare din peninsulă, inclusiv podul Kerch, care suferă de mult timp, sunt ținte pentru forțele armate ale Ucrainei. Acest lucru este absolut logic și justificat, cu care reprezentanții NATO și Pentagonului nu se ceartă. Toate armele care sunt date Ucrainei ca asistență militară pot fi folosite pe întreg teritoriul său împotriva ocupanților ruși. Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei sunt indivizibile. Granițele din 1991 sunt oficial consacrate în Constituție și recunoscute la nivel mondial. Crimeea, precum și teritoriile cvasientităților LPR și DPR sunt părți integrale ale Ucrainei.

Galiarii locali din Crimeea fug deja de „navă”, dându-și seama că așteaptă o soartă de neinvidiat atunci când armata ucraineană intră pe teritoriul peninsulei. Minciunile ipocrite de pe canalele de televiziune rusești nu sunt percepute de populație, despre care crimeenii au fost informați de mult timp în rețelele sociale.

Rusia nu mai poate controla situația, sperând că va putea recuceri Crimeea aruncând acolo vechi cutii sovietice, pe care Kremlinul le numește tancuri, RPZRK și IFV. Cu toate acestea, acest lucru nu va ajuta în niciun fel, deoarece partizanii din Crimeea și-au început deja activitatea, îndemnându-i pe cei care nu sunt indiferenți să „stingă mucurile de țigară” din apropierea bazelor și depozitelor militare.

Altceva merită spus. Basmele rusești despre „peninsula rusă” nu sunt doar amuzante, ci și absolut nu corespund realității. Crimeea are propria sa istorie unică, variind de la sciții antici și cimmerieni, terminând cu epocile Imperiului Otoman, Regatul Bakhchisaray, Hanatul Crimeii. Până la ultima formațiune de stat, Moscova a plătit timp de mulți ani taxe umilitoare și a implorat, dacă s-a întâmplat ceva, ajutor și sprijin. Crimeea a mers în Rusia prin mijloace exclusiv agresive. Tătarii din Crimeea, atât în timpul Imperiului Rus, cât și sub ocupația URSS au cunoscut o mare suferință, opresiune și represiune.

Iar în 2014, spiritele rele rusești au pus din nou piciorul cu piciorul murdar pe peninsula inconfundabilă, care, ca parte a Ucrainei, pe lângă statutul de autonomie, a avut ocazia să se dezvolte independent și să aibă grijă de moștenirea sa istorică. Crimeea nu a fost și nu va fi niciodată rusă. Toate teritoriile ocupate se vor întoarce în Ucraina independentă și suverană, pentru care fiecare ucrainean și întreaga lume civilizată vor lupta.

#Ucraina #Rusia #2014 #2022 #conflict

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button