Primarul Chișinăului, Ion Ceban, în difuzarea programului 7 zile cu Rodica Cravcenco de pe postul Cinema1 TV din 28 decembrie, s-a plâns de lipsa dialogului cu guvernul. Răspunzând la întrebarea prezentatorului despre iluminatul festiv decorativ al străzilor capitalei, Ion Ceban a spus că „nu cunoaște încă scenariul autorităților centrale care va intra în vigoare după 1 ianuarie”, transmite NM.
„Vreau să vă reamintesc că deja [am stins iluminatul de sărbători] cu ceva timp în urmă, inclusiv iluminatul stradal. O săptămână mai târziu a trebuit să-l pornesc din nou. Pe de o parte, au apărut probleme suplimentare cu infrastructura. Iar poliția a raportat că rata criminalității a crescut semnificativ. Deci ce ar trebui să facem? Și de ce eu, primarul unui oraș cu o populație de aproximativ un milion de locuitori, încă nu cunosc scenariul autorităților centrale care va intra în vigoare după 1 ianuarie?” — Ion Ceban s-a indignat, lămurind că „nimeni nu l-a invitat” la guvernare.
Primarul Capitalei s-a plâns și de incertitudinea legată de o eventuală majorare a tarifelor la energie electrică. „Spune-ne ce se va întâmpla, cât va costa electricitatea. Bugetul nostru este în prezent în curs de aprobare. Trebuie să știu: dacă energia electrică își va dubla prețul în curând, aceasta este o situație, pentru că avem aproximativ 300 de troleibuze. Dar școlile, grădinițele, instituțiile medicale? Dacă prețul se triplează? Ce ar trebui să facem? Stinge toate luminile? Lasă cheia sub o pietricică și toți pleacă? Închide Moldova? a spus primarul Chișinăului, solicitând guvernului „să demisioneze [cât mai curând posibil”.
De menționat că în data de 27 decembrie, Comisia pentru Situații de Urgență a luat măsuri menite să reducă consumul de energie electrică în orele de vârf. Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Konstantin Borosan, a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat NM, iar documentul a fost publicat pe site-ul guvernului. Se precizează că autoritățile centrale și locale ar trebui să evalueze oportunitățile și să ia măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică, în special în orele de vârf (07:00-11:00 și 18:00-23:00), fără a compromite siguranța și sănătatea cetățenilor sau a funcționarea serviciilor esențiale.