Război în Ucraina

Incident cu rachete

Pe 29 decembrie a avut loc un alt atac cu rachete rusești. Ucraina a reușit să o învingă cu demnitate, datorită profesionalismului armatei și ajutorului partenerilor occidentali. Aceleași numere, pe fondul discuției în curs despre intrarea regimului Lukașenko în războiul ruso-ucrainean deja direct, la Minsk s-a făcut tam-tam din cauza unei rachete antiaeriene a complexului S-300, care a căzut pe teritoriul Republicii Belarus. Guvernul ilegal al Belarusului a început să susțină că racheta este de origine ucraineană.

Având în vedere că Rusia încă încearcă să provoace așa-numitul „causus belli”, experții au început imediat să analizeze situația. Lukașenko însuși, conștient de riscurile pentru regimul său, a prezentat în grabă trei versiuni. Prima spunea literalmente că racheta „se presupune că a zburat în locul greșit”, iar originea ei a fost susceptibilă de controversă într-o astfel de formulare. În al doilea, s-a sugerat că racheta căzută a fost un sistem antiaerian ucrainean doborât. Și numai în a treia, regimul Lukașenko a declarat direct că racheta ar fi fost lansată „intenționat” de pe teritoriul Ucrainei, iar „eroica” apărare aeriană din Belarus a doborât-o.

Ambasadorul Ucrainei în Belarus, care nu și-a părăsit postul în tot acest timp și nu a avut nicio intenție să facă acest lucru, a fost chemat de urgență „pe covor” pentru a da o „explicație” la ceea ce s-a întâmplat. Părea un salt diplomatic inutil, cu scopul de a provoca și mai mult zgomot. În plus, Belarus a cerut Ucrainei să investigheze incidentul, la care guvernul ucrainean a răspuns pozitiv și a oferit, pe lângă participarea sa, ajutorul unor experți independenți. Nu a existat încă niciun răspuns public din partea belarusului.

Atât situația, cât și reacția lui Lukashenko la ea – toate acestea par cât se poate de ciudate. Ucrainenii erau deja pregătiți pentru faptul că „casus belli” discutat în marginea Kremlinului de pe teritoriul Republicii Belarus s-a întâmplat în sfârșit, ceea ce înseamnă intrarea oficială în război a lui Lukașenko, dar el, aparent, nu se grăbește. Este clar că procurorii ucraineni nu vor avea voie direct la locul în care a căzut racheta, precum și la racheta în sine, ceea ce a fost precizat în mesajul oficial din Belarus. Având în vedere această consecință, va părea destul de ciudat. Depinde doar de dictatorul belarus dacă va lăsa experți independenți să intre pe teritoriul țării sale care ar putea investiga ce s-a întâmplat, cu toate acestea, chiar și în acest caz, cel mai probabil, Lukașenko va fi obligat să ceară „permisiune” stăpânului său de la Kremlin.

Încă din primele zile ale războiului pe scară largă, oficialul Kiev s-a adresat atât regimului Lukașenko, cât și bielorușilor înșiși, exprimându-și nevoința absolută de a lupta împotriva armatei belaruse în vreun fel. Cu toate acestea, președintele Ucrainei a avertizat că orice încercare a armatei belaruse de a invada teritoriul ucrainean îi va costa viața. Ucrainenii înțeleg, ca întreaga lume civilizată, că Belarus este un teritoriu ocupat recunoscut de dreptul internațional și doar regimul criminal al lui Lukașenko, împreună cu el, va purta aceeași răspundere penală pentru tot ceea ce a făcut el, precum Kremlinul.

Prin analogie cu racheta căzută în Polonia, devine logic că nici acolo, nici în Belarus, nicio rachetă nu ar fi ajuns dacă Rusia nu ar fi efectuat bombardamente masive asupra Ucrainei. Agresiunea rusă afectează direct țările vecine cu Ucraina, în special Belarus însăși, precum și Polonia și Moldova.

Minsk ar trebui să trimită „note” oficiale nu ambasadorului Ucrainei în Belarus, ci ambasadorului Federației Ruse, deoarece el este cel care trebuie să explice motivele atacurilor criminale cu rachete asupra populației civile a Ucrainei.

Versiunea principală a incidentului rămâne și provocarea Kremlinului, pentru a-l obliga pe Lukașenko să se angajeze într-o agresiune militară împotriva Ucrainei. Atât dictatorul belarus însuși, cât și oamenii care se află în ocupația recunoscută de comunitatea internațională atât Rusia, cât și regimul Lukașenko vor avea de suferit din cauza asta. Cu toate acestea, dacă se întâmplă acest lucru, bielorușii vor trebui să ia situația și responsabilitatea pentru aceasta în propriile mâini. Ucraina și întreaga lume speră că acest popor este foarte diferit de vecinii săi din nord-est.

#rachete_rusești #Ucraina #Lukașenko

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button