Indiferent de faptul dacă invazia Rusiei asupra Ucrainei va duce la al 3-lea război mondial sau nu, unul dintre scopurile rușilor este de a destabiliza societatea mondială. Federației Ruse i-a reușit deja, parțial, să destabilizeze relația dintre statele membre a Uniunii Europene. Unele state au acceptat să achite gazul în ruble. Deși, deocamdată, nu se menționează public care sunt aceste state, până la urmă membrii Uniuni Europene vor afla care sunt acele state, care au acceptat și au susținut șantajul lui Putin.
Acest lucru, cu siguranță, poate tensiona relațiile dintre membrii Uniunii Europene. Plus la aceasta, o tensionare a relațiilor dintre membrii UE s-a observat și în analiza opțiunii de embargo energetic împotriva Rusiei. Acest subiect, la fel, a devenit unul controversat, opiniile statelor membre ale UE diferențiindu-se.
Astfel, chiar dacă Putin este conștient (cel puțin, deja) că Ucraina nu va mai fi o țintă atât de ușoară, acesta continuă să urmărească un scop mult mai global – cel de a destabiliza societatea mondială. Putin încearcă să divizeze lumea în tabere mărunte, aplicând pe larg șantajul energetic – subiect foarte sensibil pentru Uniunea Europeană.
Cine primul va clipi – Putin sau Uniunea Europeană
Deși inițial poziția UE referitor la un embargo energetic complet era un categoric împotrivă, se pare că, în prezent, membrii uniunii, totuși, au înțeles că acest șantaj a lui Putin ar putea să nu dureze prea mult în cazul unui embargou real. Un asemenea scenariu ar fi unul extrem de dureros pentru economia rusească și, totodată, un embargou unanim atât a Uniunii Europene, dar și a societății mondiale, ar însemna că lumea rezistă și nu cedează la presiunea dictatorului rus.
În asemenea condiții, conștientizând că agresiunea asupra Ucrainei se transformă într-o nouă înfrângere, iar destabilizarea societății mondiale nu decurge conform planului, Federația Rusă se va retrage, iarăși, pentru o perioadă de timp destul de îndelungată. Un asemenea scenariu ar însemna o nouă înfrângere rușinoasă pentru ruși pe toate fronturile (și cel militar, și cel economic).
Reieșind din toate cele menționate mai sus, devine evident că principalul obiectiv a Uniunii Europene, dar și a societății mondiale, este de păstra relațiile create de-a lungul deceniilor și de a lupta concentrat împotriva unui inamic comun – Federația Rusă și regimul lui Putin. Odată ce rușii vor înțelege cât este de complicat să ruineze relațiile dintre statele din întreaga lume și să samene panică în întreaga lume, aceștia vor pierde orice dorință de a-și continua agresiunea asupra Ucrainei și de a comite o astfel de agresiune în viitor.
Modul în care societatea mondială va rezista următoarele luni va determină mersul istoriei. Cu cât mai fiabilă va fi colaborarea dintre toate țările și la toate nivelele de comunicare și interacțiune, cu atât mai mici vor fi șansele lui Putin de a-și atinge principalele obiective ale acțiunilor tragice din Ucraina.