Politică

Iohannis a cerut sprijin pentru Chișinău, la Bruxelles: „Siguranța Moldovei înseamnă siguranța spațiului european”

Președintele României, Klaus Iohannis, solicită, din nou, sprijin european pentru Republica Moldova. Liderul de la Cotroceni consideră că după Ucraina, țara noastră este „cea mai afectată” de agresiunea Rusiei. „Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european”, a declarat președintele român pe 21 martie, la Bruxelles, înaintea participării la reuniunea Consiliului European, potrivit sursei.

„(…) Menținerea sprijinului european rămâne fundamentală și pentru Republica Moldova. Republica Moldova este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina, evident. Din vecinătatea noastră, problemele se acumulează mai mult în Moldova”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat emis de Președinția de la București.

Președintele României a anunțat că va insista la Summitul de la Bruxelles pe „urgența” acordării de sprijin militar Ucrainei. La fel, Iohannis a declarat că va evidenția faptul că „Republica Moldova traversează o perioadă pre-electorală complexă și se confruntă cu amenințări hibride, chiar fără precedent”.

„Este esențial să o sprijinim. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european”, a precizat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește politica de extindere a Uniunii Europene, liderul de la Cotroceni a anunțat că va susține adoptarea „cât mai curând” a cadrelor de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, precum și organizarea primelor Conferințe Interguvernamentale politice cu ambele state.

Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană se reunesc pentru două zile, la Bruxelles, pentru a discuta ajutorul militar acordat Kievului. În cadrul summitului ar urma să fie adoptat cadrul de negociere pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la spațiul comunitar. TVR Moldova scrie că Comisia Europeană va prezenta liderilor statelor membre raportul privind evoluția reformelor din Ucraina și Republica Moldova și, ca urmare a unei evaluări pozitive, va propune adoptarea cadrului de negociere cu cele două state, astfel încât până în vară să poată avea loc primele conferințe interguvernamentale.

#securitate #R.Moldova #Bruxelles

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button