Internaţional

Iulia Navalnaia se va adresa miercuri deputaților europeni: Se va discuta despre o rezoluție de sprijin

Iulia Navalnaia, soția fostului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, decedat în închisoare, se va adresa miercuri deputaților europeni. Legislatorii europeni vor discuta cu reprezentanți ai Comisiei și Președinției belgiene despre asasinarea principalului opozant al lui Putin și despre necesitatea unei acțiuni a Uniunii Europene pentru a sprijini prizonierii politici și societatea civilă oprimată din Rusia. O rezoluție în acest sens va fi supusă la vot joi, transmite sursa.

Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai cunoscuți activiști anticorupție din Rusia, politician de opoziție, laureat al Premiului Saharov 2021 și un critic fervent al președintelui Vladimir Putin, a murit în circumstanțe misterioase într-o colonie penală izolată din Arctica vineri, 16 februarie, în timp ce își ispășea o lungă pedeapsă.

„Pentru a-i comemora viața și activitatea, deputații europeni o vor primi miercuri pe soția sa, Iulia Navalnaia. Ea se va adresa plenului la ora 11.30, urmată de o rundă de intervenții ale grupurilor politice”, potrivit PE.

Mai mult, se așteaptă ca deputații să condamne regimul rus și pe președintele Vladimir Putin și să discute situația periculoasă cu care se confruntă personalitățile din opoziție, jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului din Rusia.

Totodată, deputații europeni urmează să ceară mai multe muniții și arme pentru Kiev și o aplicare mai strictă a sancțiunilor împotriva Rusiei, într-o rezoluție care va fi supusă la vot joi, încheind astfel dezbaterea care a avut loc în timpul sesiunii plenare precedente.

Urmează să fie aprobat și revizuirea bugetului pe termen lung al UE, inclusiv finanțarea pentru Ucraina, „Platforma Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP) pentru a spori competitivitatea și reziliența UE în sectoarele strategice, precum și modificările majore asociate la bugetul multianual al UE. 

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde își ispășea o pedeapsă de lungă durată. Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal Rus de Penitenciare. Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal Rus de Penitenciare a precizat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Deținutul a fost declarat mort.

Vestea despre moarta lui Navalnîii a stârnit indignare la nivel înalt. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de cele întâmplate și au declarat că au foarte multe întrebări în adresa Moscovei. Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”. Declarațiile au fost făcute de către aceasta în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

Mai mult, pe 19 februarie, soția lui Navalnîi a anunțat că intenționează să continue munca în absența acestuia. De asemenea, ea a declarat că știe de ce soțul ei a fost omorât și în viitorul apropiat va dezvălui numele și fețele celor care i-au luat viața lui Alexei Navalnîi.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. 

Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.

#Iulia_Navalnîia#UE#comisie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button