Internaţional

Joe Biden a criticat comentariile despre NATO ale adversarului său, Donald Trump

Președintele Joe Biden a criticat marți comentariile despre NATO ale probabilului său adversar în alegerile din 2024, Donald Trump, calificând remarcile drept „periculoase” și „neamericane” și spunând că acestea au ridicat miza pentru Congresul SUA de a aproba noi fonduri pentru sprijinirea Ucrainei, relatează Reuters, citat de tv8.md.

La Casa Albă, președintele democrat a criticat dur comentariul lui Trump din weekend, care a pus sub semnul întrebării disponibilitatea SUA de a sprijini membrii alianței occidentale de apărare în cazul în care aceștia ar fi atacați.

Biden a declarat că declarațiile lui Trump, un republican, au făcut mai urgentă adoptarea de către Congres a cererii sale de finanțare, blocată de mult timp, pentru a sprijini apărarea Ucrainei împotriva Rusiei.

„Miza era deja mare pentru securitatea americană înainte ca acest proiect de lege să fie adoptat aseară în Senat”, a spus el. „Dar, în ultimele zile, aceste mize au crescut. Și asta pentru că fostul președinte a trimis lumii un semnal periculos și, în mod șocant, sincer neamerican”.

Donald Trump, favorit pentru a deveni candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, a declarat sâmbătă la un eveniment de campanie în Carolina de Sud că Statele Unite ar putea să nu îşi protejeze aliaţii din NATO care nu alocă fonduri suficiente pentru apărare împotriva unei potenţiale invazii ruse, scrie Hotnews. 

A urmat o reacţie rapidă a membrilor europeni ai NATO, având în vedere scepticismul lui Trump afişat în timpul mandatului său faţă de alianţa transatlantică.

Totodată, Biden a mai spus că afirmațiile lui Trump echivalează cu o invitație adresată Rusiei de a invada aliații SUA.

„Vă puteți imagina un fost președinte al Statelor Unite spunând asta? Întreaga lume a auzit-o. Și cel mai rău lucru este că o spune serios”, a spus Biden. „Niciun alt președinte din istoria SUA nu s-a înclinat vreodată în fața unui dictator rus. Ei bine, lăsați-mă să spun acest lucru cât se poate de clar: Nu o voi face niciodată”.

âBiden a declarat că a nu sprijini finanțarea războiului din Ucraina ar echivala cu un sprijin pentru președintele rus Vladimir Putin, adăugând că atacurile lui Putin s-ar putea muta dincolo de granițele Ucrainei, mai adânc în Europa.

#Alegeri#SUA#Joe_Biden

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button