Liderul Transnistriei nerecunoscute, Vadim Krasnoselsky, a declarat că inițiază o interdicție legislativă privind utilizarea numelui „Transnistria” pentru a desemna regiunea.
Potrivit Newsmaker, el a declarat acest lucru la o conferință de presă din 29 iunie.
Krasnoselsky a declarat că va introduce o inițiativă pentru a echivala utilizarea acestui termen cu „fascismul și nazismul”.
„Unii numesc Transnistria, adică teritoriul de dincolo de Nistru Dar istoric, Transnistria este un teritoriu care a fost limitat de râurile Nistru, Bugul de Sud și Marea Neagră, în timpul existenței Transnistriei din august 1941 până în 1944 mii de evrei au fost uciși, împușcați, arși de vii care trăiau pe teritoriul așa-zisei Transnistrie… Acesta este fascism, nazism, execuții în masă, acesta este pruncucidere, acesta este Holocaustul”, a spus Krasnoselsky.
El a adăugat că după încheierea vacanţelor de vară va înainta „organului legislativ” local o iniţiativă de a echivala termenul „Transnistria” cu simbolurile fascismului şi nazismului.
„Nu putem folosi termenul Transnistria, acesta este sânge, suferință, ură, război”, a spus Krasnoselsky.
De facto, Krasnoselsky a restrâns sensul termenului la denumirea unei unități administrativ-teritoriale pe care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania nazistă a creat-o pe o parte din actualele teritorii ale Moldovei și sudul Ucrainei și a pus-o sub administrația română sub denumirea „guvernatorul Transnistriei”.
Cu toate acestea, „Transnistria” este denumirea românească pentru regiune, folosită în mod specific în legislația moldovenească în limba română și în limbile străine pentru a se referi la Transnistria nerecunoscută, pe lângă numele complet „oficial” („Republica Moldovenească Transnistreană”).
Amintim că Prim-ministrul Moldovei a exclus orice legătură între problema transnistreană și eventuale negocieri între Ucraina și Federația Rusă.
Locuitorii Moldovei au opinii diferite cu privire la ce să facă cu Transnistria, dar 75% sunt împotriva unei soluții cu forță.