Politică

La Palatul Cotroceni va avea loc o întâlnire trilaterală la care va participa şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu

Cancelarul german Olaf Scholz se află, luni, în vizită oficială în România şi se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cu premierul Nicolae Ciucă. 

La Palatul Cotroceni va avea loc o întâlnire trilaterală la care va participa şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cei trei oficiali vor vorbi despre situaţia de securitate şi ajutorul pentru Republica Moldova, relatează sursa.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, îl va primi luni, 3 aprilie 2023, la Palatul Cotroceni, pe Cancelarul Federal al Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. De asemenea, preşedintele României va găzdui o reuniune trilaterală la care va participa împreună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi Cancelarul Olaf Scholz”, anunţă Administraţia Prezidenţială, citată de news.ro

Cancelarul german va avea, potrivit programului oficial, şi o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, iar la Palatul Victoria va avea loc o întâlnire a celor două delegaţii guvernamentale.

„Vizita Cancelarului german reprezintă un moment de reconfirmare a relaţiilor bilaterale excelente, cu caracter strategic, dintre România şi Republica Federală Germania, care se bazează pe o prietenie tradiţională, relaţii istorice şi interumane extinse, precum şi pe interesul comun în ceea ce priveşte securitatea europeană în contextul actual dificil generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu cancelarul Olaf Scholz se vor concentra pe dezvoltarea şi aprofundarea, în continuare, a cooperării româno-germane în toate domeniile de interes comun.

În planul afacerilor europene, cei doi lideri vor avea un schimb de opinii privind temele de actualitate, cu o atenţie specială acordată procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, măsurile pentru sprijinirea Ucrainei şi a Republicii Moldova, asigurarea competitivităţii economiei europene, securitatea energetică, schimbările climatice şi tranziţia verde.

„Reuniunea trilaterală pe care o va găzdui preşedintele României are ca obiectiv consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienţei, a stabilităţii şi a securităţii Republicii Moldova şi pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova. Discuţiile vor transmite un mesaj clar privind continuarea sprijinului ferm şi neabătut din partea partenerilor Chişinăului, în special în condiţiile în care Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituţionale”, mai arată sursa citată.

Potrivit documentului, în cadrul întrevederii va fi discutat, totodată, sprijinul pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova.

#Romania#Moldova#Germania

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button