Complexul Lavra Pecerska din Kiev, leagănul Ortodoxiei din Ucraina, altădată loc de pelerinaj pentru milioane de credincioși din întreaga lume s-a transformat în teren de confruntări între enoriași și forțele de ordine. Tensiunile continuă după ce clerul acuzat că a sprijinit activitățile subversive ale Rusiei a primit ordin de evacuare, dar nu l-a respectat, transmite sursa.
În acest context, poliția ucraineană a sigilat clădirile Lavrei Pecerska. Videoclipuri postate pe Telegram arată cum credincioșii se opun, îngenunchind și spunând rugăciuni în fața poliției care încearcă să intre în clădiri. În acest timp, unii preoți împărtășeau enoriașii prin gard.
Un susținător al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost reținut în apropierea Lavrei, pentru că ar fi folosit limbaj necorespunzător și i s-a întocmit un proces-verbal pentru tulburarea liniștii publice.
„A avut loc o scurtă altercație, unul dintre cetățeni a folosit injurii la adresa trecătorilor și forțelor de ordine. A fost dus la secția de poliție locală și i s-a întocmit un proces-verbal conform articolului 173 al Codului Administrativ al Ucrainei”, au menționat reprezentanții poliției.
Forțele de ordine rămân în Lavră pentru a menține ordinea publică, iar orice tulburare a liniștii publice va fi sancționată conform legii.
Complexul cunoscut sub numele de Lavra Pecerska din Kiev este administrat de Biserica Ortodoxă Ucraineană, despre care se spune că ar fi controlată de Patriarhia rusă. În noiembrie anul trecut, Serviciul de Securitate ucrainean a efectuat un raid la mănăstire pentru a contracara activitățile subversive ale serviciilor speciale rusești.
În urma controalelor, călugării au primit ordin de evacuare. Cu toate acestea, ei au refuzat să plece. Conducerea mănăstirii afirmă că nu au văzut nicio dovadă care să probeze acuzaţiile care i se aduc și consideră că legea este de partea lor. Mai mult, enoriașii au încercat să scoată o icoană de pe teritoriul Lavrei în portbagajul unei mașini, dar au fost opriți de către polițiști.
De atunci, comisii ale Ministerului Culturii au încercat să sigileze clădirile, dar credincioșii și călugării Bisericii Ortodoxe Ucrainene au blocat accesul și au împiedicat desfășurarea acestor acțiuni.
Pe 10 martie, Ministerul ucrainean al Culturii a notificat biserica ortodoxă că acordul din 2013 care permitea utilizarea gratuită a clădirii a fost reziliat și că membrii săi trebuie să părăsească clădirea.
Oficialii au făcut trimitere la concluzia unui grup de lucru potrivit căreia cei din mănăstire au încălcat termenii acordului privind utilizarea proprietății de stat.
După declanșarea războiului, Biserica Ortodoxă Ucraineană a rupt legăturile cu Moscova și cu liderul Bisericii Ortodoxe ruse, susținător declarat al lui Vladimir Putin.
#Ucraina #Lavra_Pecerska#tensiuni