InternaţionalPolitică

Lavrov susține că Moldova ar fi „următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei”. Replica MAEIE

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a formulat noi amenințări la adresa țării noastre în cadrul discursului din cadrul reuniunii ministeriale OSCE de la Skopje.

CE S-A ÎNTÂMPLAT?

Șeful diplomației ruse a declarat în discursul său că R. Moldova ar fi „următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei”. Totodată, ministrul rus de externe a insistat că „memorandumul Kozak” rămâne a fi singura cale de soluționare a problemei transnistrene.

„Federația Rusă a întreprins mai multe tentative de a rezolva problemele de pe continentul nostru pe platforma OSCE. În acest sens, putem vorbi și de „memorandumul Kozak”. Acest document putea să rezolve conflictul din R. Moldova încă acum 20 de ani. Dar NATO și UE, fără niciun fel de remușcări, au torpilat documentul deja parafat de Chișinău și Tiraspol. Acum deja ucid formatul de negocieri 5+2 (din care face parte și Rusia n.r.)”, a afirmat Lavrov.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a respins declarațiile șefului diplomației ruse, afirmând că se înscriu în „aceeași retorică ostilă a Federației Ruse în raport cu R. Moldova”.

„Încă de la începutul invaziei brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în R. Moldova am resimțit întreg arsenalul de tentative de destabilizare pe care Rusia l-a declanșat împotriva noastră. Declarațiile Rusiei, fie ele de astăzi sau din ocazii anterioare, se înscriu în șirul acțiunilor ostile pe care Federația Rusă încearcă să le implementeze față de republica noastră de-a lungul ultimilor 30 de ani. Din fericire, în tot acest timp, statele partenere din Occident ne-au fost alături, ajutându-ne să depășim cu succes aceste amenințări”, a declarat Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al vicepremierului Nicu Popescu.

Totodată, Zaharov a ținut să reitereze că R. Moldova a ales calea europeană, care este ireversibilă, în timp ce Federația Rusă este îndemnată repetat să-și retragă trupele militare staționate ilegal pe teritoriul țării noastre.

„Luând în calcul că ministrul Lavrov a ajuns, totuși, la reuniunea ministerială OSCE, sperăm că mesajul nostru – clar și tranșant – va fi înțeles și de el: R. Moldova merge, ireversibil, pe calea europeană, iar astăzi, mai mult ca niciodată, insistăm pe retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse din teritoriul nostru”, a transmis purtătorul de cuvânt.

Reuniunea OSCE de la Skopje a fost marcată de controverse după ce autoritățile macedoniene au permis participarea ministrului rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov. Totodată, deși inițial Bulgaria a permis survolarea avionului acestuia în spațiul aerian al țării, autorizația a fost retrasă pe motiv că la bord se află purtătoarea de cuvânt a MAE a Rusiei, Maria Zaharova, sancționată de UE. În cele din urmă, Lavrov și delegația rusă au tranzitat Grecia în drum spre Macedonia.

#Lavrov #Moldova #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button