Internaţional

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi s-a stins din viață în închisoare

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit. Anunțul a fost făcut vineri de serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa. Instituția a precizat că a fost chemat personalul medical, dar că echipajul nu a putut să-l resusciteze pe Navalnîi. Acesta a precizat că motivul decesului este în curs de stabilire, relatează sursa.

“Pe 16 februarie a anului, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul Navalnîi A.A. după o plimbare s-a  simțit rău, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Imediat au sosit lucrătorii medicali ai instituției, a fost chemată o brigadă de ambulanță.

Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, care nu au dat rezultate pozitive. Medicii de pe ambulanță au declarat decesul condamnatului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire”, se arată în comunicat.

Politicianul rus de opoziție întemnițat, Alexei Navalnîi, despre care nu se mai știa nimic de la începutul lunii decembrie, a fost mutat într-o colonie penală din regiunea arctică, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia pe 25 decembrie.

Regiunea, care se întinde de-a lungul Cercului Polar Arctic, este cunoscută pentru iernile sale brutale și include fostul oraș sovietic, cu închisori, Vorkuta, cel mai estic și mai rece oraș din Europa, la aproximativ 100 de kilometri de localitatea Kharp.

„Este aproape imposibil să ajungi în această colonie; este aproape imposibil să trimiți scrisori acolo”, a scris pe rețelele de socializare Leonid Volkov, strateg șef al lui Navalnîi.

„Acesta este cel mai înalt nivel posibil de izolare față de lume despre care se poate vorbi”, a adăugat el.

Motivele ascunse ale Kremlinului: Se temea Putin de Alexei Navalnîi?

Aceasta a fost cea mai lungă absență a lui Navalnîi de când este ținut în captivitate, în ianuarie 2021, după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost tratat din cauza unei otrăviri aproape fatală, despre care se crede că a fost efectuată de agenții de securitate ruși, la comanda președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Pe 25 decembrie, Statele Unite au salutat faptul că opozantul de la Kremlin, în vârstă de 47 de ani, a fost localizat, dar au adăugat că rămân „profund îngrijorate” de siguranța și condițiile de detenție ale acestuia.

Un purtător de cuvânt a declarat că Washington s-a alăturat familiei și susținătorilor activistului „pentru a cere eliberarea lui imediată, fără condiții”.

„Solicităm guvernului rus să pună capăt represiunii sale tot mai mari asupra vocilor independente din Rusia”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a scris pe X că are „îngrijorări serioase” cu privire la Navalnîi și a cerut eliberarea acestuia „în conformitate cu hotărârile relevante ale Curții Europene a Drepturilor Omului”.

Oficialii închisorii au spus că Navalnîi nu se mai află în penitenciarul din regiunea Vladimir, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani, dar au refuzat să spună unde se află.

Într-o declarație din 12 decembrie, Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) a spus doar că Navalnîi a fost dus „într-o închisoare în afara granițelor regiunii Vladimir”.

Procesul de transfer al condamnaților în Rusia se face cu trenuri special concepute pentru prizonieri. Astfel de trenuri au compartimente închise pentru prizonieri, cărora li se oferă puțin aer proaspăt, fără dușuri și cu acces limitat la alimente sau la toaletă.

Transferurile pot dura zile, săptămâni sau chiar luni, deoarece trenurile se opresc și condamnații petrec timp în închisorile de tranzit.

Condamnații sunt aproape întotdeauna umiliți, bătuți și, uneori, chiar sunt uciși de gardieni sau de alți condamnați.

Regulile dure, care datează din vremea sovietică, prevăd ca familiile prizonierilor și avocații să fie informați despre locul unde sunt duși numai după ce au ajuns la destinație.

La începutul acestei luni, două instanțe din regiunea Vladimir au amânat audierile cu privire la plângerile depuse de Navalnîi, în așteptarea informațiilor despre locul în care se află.

Navalnîi s-a plâns de o campanie concertată de hărțuire și maltratare în închisoare, inclusiv privarea de somn, perioade repetate în celulele de pedeapsă pentru presupuse infracțiuni minore și lipsa asistenței medicale.

El a fost recunoscut drept „prizonier de conștiință” de către Amnesty International și catalogat drept prizonier politic de grupul interzis „Memorial pentru drepturile omului”, din Rusia.

În luna martie 2024, în Rusia ar trebui să aibă loc alegerile prezidențiale. Până acum, mai mulți candidați care s-au înscris în cursa împotriva lui Vladimir Putin au fost respinși de comisia electorală.

#Alexei_Navalnîi#Lider_opoziție#Deces

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button