Război în Ucraina

LIVE de la Ambasada Ucrainei. Diplomații trimiși de Kiev, Bruxelles și Washington, cu discursuri la un an de război

Vineri, 24 februarie, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, au loc depuneri de flori la Ambasada Ucrainei la Chișinău, iar mai mulți oficiali, printre care și ambasadorul ucrainean, țin discursuri în fața celor prezenți.

S-a ținut și un minut de reculegere în memoria victimelor agresiunii ruse.

„Astăzi, la un an de la invazia Rusiei în țara mea, mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru suportul militar, ceea ce ne face să fim mai puternici. Mulțumim guvernării de la Chișinău care a adăpostit cetățenii ucraineni la ei în țară. Mii de cetățeni au devenit și sunt victime ale acțiunilor brutale ale Rusiei”, a spus ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevchenko.

Cu un discurs în fața celor prezenți a venit și ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.

„Este ziua când ne aducem aminte de persoanele care și-au pierdut viața, victimele războiului, ne aducem aminte de ucrainenii care au rămas fără casă și au fost nevoiți să fugă din țara lor… a declarat șeful Delegației UE în Republica Moldova, ambasadorul Jānis Mažeiks.

La evenimentul de comemorare a răsunat imnul Ucrainei, dar și cel al Republicii Moldova.

„SUA este alături de Ucraina, de Moldova. Putin a demonstrat că Rusia este singură în această lume”, a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Pe parcursul zilei de astăzi, președintele Vladimir Zelenski, va susține o conferință de presă intitulată: „Februarie. Anul invincibilității”.

Realitatea.md amintește că la 24 februarie, Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei, după câteva luni în care a masat peste 150.000 de soldați și echipamente militare în apropiere de granițele Ucrainei, pe care a înconjurat-o din trei părți.

Ceea ce se credea a fi o agresiune pentru capturarea definitivă a regiunilor Donețk și Lugansk din estul țării s-a transformat într-un război total, în care Rusia a atacat nu numai infrastructura militară a Ucrainei, ci și zone civile din orașe – spitale, școli, clădiri de locuințe.

#Ambasada_Ucrainei #Diplomații #an_de_război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button