La 7 februarie, Japonia sărbătorește Ziua Teritoriilor de Nord, care simbolizează lupta pentru recunoașterea suveranității asupra arhipelagului aparținând lanțului Kuril, mai exact asupra Teritoriilor de Nord. Această problemă a rămas pe scena politică timp de decenii și a fost însoțită de o căutare de sprijin internațional, la fel cum, de exemplu, Ucraina a primit sprijin din partea Japoniei în lupta sa pentru integritate teritorială împotriva Rusiei.
Teritoriile nordice ale Japoniei, care cuprind un grup de insule din partea sudică a arhipelagului Kuril, au fost anexate ilegal de Rusia în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Acest teritoriu este cel care face obiectul conflictului dintre Japonia și Rusia până în prezent. Trebuie remarcat faptul că renunțarea de către Japonia la Insulele Kurile în 1951 nu a vizat teritoriile nordice, care au aparținut Japoniei înainte de 1875.

O situație similară poate fi observată în lupta Ucrainei pentru integritate teritorială. După anexarea Crimeei și izbucnirea războiului în Donbass de către Rusia, iar apoi după invazia la scară largă a Rusiei, cu ocuparea ulterioară a unor noi teritorii, Ucraina și-a intensificat eforturile de a recâștiga teritoriile ocupate și a primit sprijin din partea comunității internaționale, inclusiv din partea Japoniei.
Un alt exemplu este cel al Moldovei și Georgiei. Ca urmare a acțiunilor militare criminale ale Rusiei, ambele țări au pierdut, de asemenea, o parte din teritoriul lor. Comunitatea internațională nu recunoaște autoritățile reprezentanților Kremlinului din regiunile ocupate ale acestor țări, ceea ce indică direct ocupația ilegală. Atât Moldova, cât și Georgia se luptă pentru a-și restabili integritatea teritorială. Această chestiune este foarte importantă pentru Moldova acum, în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale și în contextul amenințărilor constante ale Rusiei de a-și folosi aripa militară din Transnistria pentru a destabiliza țara.
Vectorul comun al luptei pentru integritatea teritorială a țărilor menționate mai sus este evident și în ceea ce privește sprijinul internațional. SUA și UE recunosc suveranitatea Japoniei asupra teritoriilor nordice, iar Parlamentul European, în rezoluția sa, solicită Rusiei să restituie Japoniei teritoriile ocupate. În mod similar, Ucraina, Moldova și Georgia au primit sprijin din partea comunității internaționale în recunoașterea integrității lor teritoriale.
Este important de remarcat sprijinul reciproc dintre Japonia și țările care au suferit, de asemenea, de pe urma agresiunii rusești în eforturile lor de a rezista acțiunilor agresive ale Rusiei și de a-și apăra integritatea teritorială. Acest lucru demonstrează importanța cooperării internaționale și a unirii țărilor în lupta pentru pace, stabilitate și ordine globală.
#Rusia#teritorii_ocupate#Ucraina#Japonia