Politică

Maia Sandu a avut discuții cu premierii Belgiei și ai Irlandei. Care a fost subiectul principal?

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut convorbiri telefonice cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander de Croo, și cu cel al Irlandei, Leo Varadkar. Subiectul principal al discuțiilor a fost progresul Republicii Moldova în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană, transmite sursa.

Șefa statului a vorbit despre eforturile R. Moldova în realizarea reformelor necesare pentru modernizarea țării și avansarea pe calea europeană. Președinta s-a referit și la îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, reflectate și în raportul Comisiei din 8 decembrie. 

În cadrul discuțiilor, șefa statului i-a îndemnat pe liderii belgian și irlandez să susțină decizia de inițiere a negocierilor cu Republica Moldova cât mai curând posibil, se arată în comunicatul emis de Președinție. 

Chestiunea urmează să fie dezbătută la reuniunea Consiliului European din perioada 14-15 decembrie.

Până atunci, președinta Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, vor purta discuții cu oficialii de nivel înalt ai tuturor statelor membre UE pentru a promova importanța lansării negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În acest sens, premierul a avut o discuție cu prim-ministrul slovac, Robert Fico. 

Oficialii au discutat despre parcursul european al R. Moldova și s-au pronunțat pentru dinamizarea dialogului bilateral de interes comun între statele noastre. De asemenea, au discutat posibilitățile de extindere a cooperării economice și investiționale dintre Republica Moldova și Slovacia.

Liderii UE se întâlnesc pe 14 și 15 decembrie și rmează să decidă dacă e cazul să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a dat un aviz pozitiv în acest sens, iar autorităților de la Chișinău le-au fost recomandate să îndeplinească câteva condiții restante.

#discuții#Maia_Sandu#aderare#UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button