Politică

Maia Sandu a purtat discuții despre Conceptul privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție

Președinta Maia Sandu a purtat, pe 14 iunie, discuții despre Conceptul privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție. La întâlnire au fost prezenți: reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai societății civile și ai presei specializate în domeniile justiției și anticorupție.

Șefa statului a prezentat obiectivele și elementele de bază ale conceptului, concentrându-se pe necesitatea înființării unei instanțe specializate care să se ocupe de examinarea cazurilor de corupție mare, transmite sursa.

Participanții au avut ocazia de a aduce în discuție diferite sugestii și propuneri pentru îmbunătățirea conceptului prezentat.

Procesul de consultări va continua în următoarele săptămâni. 

 Președinția a prezentat conceptul Tribunalului anticorupție, ce ar urma să fie creat în Republica Moldova.

Potrivit documentului prezentat de Președinție, în competența judecătoriei vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate, inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate.

De asemenea, egalitatea actelor ANI și cererile de confiscare a averii nejustificate în folosul statului vor fi examinate într-o singură procedură de judecătoria anticorupție, prin derogare de la prevederile actuale.

Instanța anticorupție va aplica procedurile penală, contencios administrativ și civilă. Dosarele aflate pe rol în alte instanțe de judecată vor fi transferate la judecătoria specializată. Transferul dosarelor aflate la etapa cercetării judecătorești (după prima etapă, preliminară) va avea loc în baza unor temeiuri clare. 

Instanța va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în bază de merit și experiență, și numiți (inclusiv prin transfer) de către președintele țării.

Judecătorii în instanța anticorupție vor avea salariu apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă după reformă (în jur de 45 mii lei). Salariul grefierilor și asistenților la fel va fi semnificativ majorat. Ca și garanții suplimentare judecătorii vor beneficia de paza de stat la solicitare și locuințe de serviciu pentru cei din afara Chișinăului. 

#anticorupție #judecători #instanță

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button