Internaţional

Marea Britanie și Elveția vor începe negocierile privind actualizarea termenilor comerciali

Reprezentanții Marii Britanii și Elveției vor începe luni, 14 octombrie, negocierile pentru actualizarea termenilor acordului de liber schimb.

După cum transmite European Pravda, acest lucru a fost anunțat de guvernul britanic.

Actualizarea acordului de liber schimb Regatul Unit-Elveția este de așteptat să includă serviciile, care formează coloana vertebrală a economiilor ambelor țări – în timp ce acordul actual „se concentrează în principal pe comerțul cu mărfuri”.

Potrivit statisticilor oficiale, Elveția este al zecelea partener comercial al Marii Britanii și a șaptea cea mai mare piață de export.

Cifra de afaceri totală a comerțului dintre țările noastre în 2023 a fost estimată la 51 de miliarde de lire sterline, aproape 30 de miliarde de lire sterline provenind din sectorul serviciilor.

„Un acord reînnoit ar putea sprijini crearea de locuri de muncă în toate țările și regiunile din Regatul Unit, în special 120.000 de locuri de muncă în servicii legate direct de comerțul cu Elveția”, se arată în comunicat.

Actualul acord comercial dintre Marea Britanie și Elveția se bazează în mare parte pe acordul UE-Elveția din 1972 și nu acoperă sfera digitală. Dar în 2021, 80% din toate serviciile exportate din Marea Britanie în Elveția au fost furnizate digital.

După părăsirea Uniunii Europene, Marea Britanie intră în acorduri comerciale bilaterale, întrucât cele care erau în vigoare în UE nu mai sunt valabile pentru aceasta. Un astfel de acord a fost încheiat cu Ucraina în 2020.

Între timp, Uniunea Europeană negociază simultan reînnoirea relațiilor cu Elveția, care părțile speră să fie finalizate până la sfârșitul anului 2024.

#Elveția #Marea_Britanie #negocieri #comerț

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button