Politică

Mass-media: Fostul șef al Statului Major al Moldovei a fost de ani de zile informator pentru informațiile militare ruse

Fostul șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, care și-a părăsit postul în 2021, a fost de ani de zile informator pentru informațiile militare rusești și continuă încă această activitate, transmite sursa.

Acest lucru a fost relatat de The Insider în urma rezultatelor unei anchete împreună cu jurnaliştii moldoveni, scrie European Truth.

Jurnaliştii susţin că au avut acces la corespondenţa lui Gorgan Telegram cu unul dintre curatorii săi, colonelul Alexei Makarov. Conform constatărilor lor, el rămâne încă un informator important pentru Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse datorită vechilor legături din Ministerul Apărării.

Nu se știe cu siguranță când Gorgan a început să lucreze ca informator. Sursa de informații militare a The Insider sugerează că ar putea fi chiar încă din 2004, când Gorgan a servit într-o misiune NATO.

Înainte de colonelul Makarov, acesta pare să fi fost în legătură cu atașatul militar rus la Chișinău, Vadim Uhnalev, iar apoi cu succesorul său, Igor Dovbnya. Jurnaliştii au reuşit să obţină înregistrarea unei conversaţii în care au convenit asupra unei întâlniri cu privire la memorialul „Afganilor” de la Chişinău. În 2017, Dovbnya a fost expulzată din Moldova pentru spionaj.

Probabil că Makarov a preluat supravegherea în 2019. Contactele lui Gorgan cu Makarov s-au intensificat în aprilie 2022. Gorgan și-a oferit în mod regulat observațiile despre situația politică internă din Moldova, despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării ucrainean pe probleme legate de achiziționarea de arme. Întâlnirile aveau loc în cafenele și în timpul pescuitului.

Partea rusă era interesată de ce arme cumpăra Ucraina, inclusiv din Moldova. Gorgan a divulgat informații că Ucraina încearcă să cumpere șase MiG-29 sub masca unei companii din Emiratele Arabe Unite. Într-o altă corespondență, el a povestit că reprezentanții Ucrainei „s-au plimbat de trei săptămâni în jurul Ministerului nostru al Apărării și au cerut totul, în special obuze pentru artilerie”.

El a descris, de asemenea, circulația trenurilor cu combustibil prin Moldova către Reniul ucrainean și s-a plâns că Ucraina primește o mulțime de mărfuri importante, inclusiv arme, prin România.

Într-un alt mesaj, Gorgan spune că a aflat despre încercările părții ucrainene, prin Ministerul Apărării al Moldovei, de a lua legătura cu uzina de radioelectronica MEZON din Chișinău, care făcea cândva electronice pentru armele sovietice și deține documentație pentru componenta radio-electronica a complexului Tochki U, care a fost produs la Chisinau.

Aceasta și alte rapoarte sugerează că Gorgan are încă informatori în cadrul Departamentului Apărării.

Jurnaliştii de investigaţie moldoveni l-au văzut în mod repetat pe Gorgan în apropierea ambasadei Rusiei şi au înregistrat o dată întâlnirea sa cu Makarov.

Corespondența arată că Gorgan a lucrat pentru Moscova din motive ideologice în mesajele sale el folosește adesea clișee de propagandă rusă despre „ticăloșii fasciști de care țara trebuie curățată” și altele asemenea; El i-a scris în repetate rânduri lui Makarov că se presupune că totul în Moldova este pregătit pentru sosirea trupelor ruse, el „ține sub control întreaga situație din armată”, iar conducerea pro-occidentală a Moldovei poate fi „abordată rapid”.

Înainte de expulzarea pe scară largă a diplomaților ruși din Moldova în iulie 2023, Gorgan a încetat să mai comunice cu curatorul său. S-a angajat la Oficiul ONU pentru Refugiați din Chișinău, unde, în special, țin evidența persoanelor strămutate intern din Ucraina și le oferă asistență.

Calea de viață a lui Gorgan este tipică pentru majoritatea personalului militar sovietic. S-a născut în Moldova la Dubossary, după serviciul militar a studiat pentru a deveni militar la Novosibirsk, apoi, în anii sovietici, a slujit în DShV din regiunea Odesa, apoi a ocupat diferite funcții militare în Moldova și a participat la evenimente internaționale. misiuni.

Gorgan a condus de două ori Statul Major – pentru o scurtă perioadă în 2013, iar apoi din 2019 până în septembrie 2021, în timpul președinției pro-rusului Igor Dodon.

Să reamintim că premierul moldovean Dorin Recean a spus că în prezent Chișinăul consideră că o amenințare militară la adresa sa din partea Rusiei este puțin probabilă în timp ce Kremlinul este blocat în războiul împotriva Ucrainei, dar se așteaptă la încercările Rusiei de a manipula opinia publică înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu recent că Chișinăul se va concentra pe minimizarea riscului agresiunii ruse împotriva sa, dar se va apăra în cazul unui astfel de scenariu.

#Moldova #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button