Internaţional

Mass-media: UE a dat undă verde dialogului privind călătoriile fără viză și primul sprijin militar pentru Armenia

Ambasadorii Uniunii Europene, într-o întâlnire de miercuri, au dat undă verde demarării unui dialog privind călătoriile fără viză cu Armenia și, pentru prima dată în istorie, au convenit asupra alocarii de asistență militară țării din Fondul European de Pace.

Acest lucru a fost raportat de Radio Liberty cu referire la surse, scrie European Pravda.

În urma deciziei ambasadorilor, Comisia Europeană ar trebui, în următoarele luni, să elaboreze un plan de acțiune pentru un dialog privind liberalizarea vizelor cu guvernul armean.

„Vorbim de protecția documentelor, de frontiere, de readmisie. Vorbim și de chestiuni de drepturi fundamentale. Este ca un întreg dosar de sute de pagini pe care Armenia trebuie să-l completeze și va dura ani”, a spus Afacerile europene de la Radio Liberty. redactor Ricard Jozwiak.

El a subliniat că eliminarea definitivă a vizelor pentru armeni va necesita sprijinul unanim al tuturor statelor membre UE.

„Există mai multe țări, în special Suedia, Austria și Țările de Jos, care sunt foarte, să spunem, precaute în ceea ce privește acordarea liberalizării vizelor pentru alte țări. Prin urmare, acest lucru este departe de a fi încheiat,” Jozwiak a spus.

El a mai spus că ambasadorii au dat undă verde pentru alocarea de asistență militară neletală Armeniei în valoare de 10 milioane de euro prin Fondul European pentru Pace. Acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată în istorie. Anterior, această decizie, potrivit rapoartelor presei, a fost blocată de Ungaria.

Decizia statelor membre UE de a conveni asupra începerii unui dialog privind liberalizarea vizelor cu Armenia vine pe fundalul eforturilor guvernului armean de a se apropia de Occident și a tensiunilor în creștere cu Rusia.

În luna februarie a acestui an, șeful UE pentru politică externă Josep Borrell a anunțat că el și ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan au convenit să „începe lucrul la o nouă agendă de parteneriat ambițioasă între UE și Armenia”.

Unii membri ai echipei politice a primului ministru Nikol Pashinyan au spus de atunci că Armenia ar trebui să încerce să adere la UE. Citiți mai multe despre acest lucru în articolul European Pravda.

#UE #Armenia #viză

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button