Întreținerea celor peste 94.000 de soldați ruși în apropierea graniței cu Ucraina şi în teritoriile „ocupate temporar” costă Rusia aproximativ 10 milioane de dolari pe zi, spune Andrei Rîjenko, adjunct al șefului Comandamentului Forțelor navale ucrainene între 2004 şi 2020. Sursă.
„Toate acestea costă bani serioşi. Dacă luăm ca referință cifra anunțată de ministrul apărării, Oleksii Reznikov – 94.000 de soldați ruși comasați în apropierea granițelor Ucrainei – întreținerea unui astfel de grup costă aproximativ 10 milioane de dolari pe zi”, a afirmat Rîjenko.
El a adăugat că, în comparație cu alte campanii, aceste costuri nu sunt chiar atât de mari, relatează Ukrinform, citată de Agerpres.
„M-am uitat special la cât a costat menținerea forțelor coaliției internaționale în Afganistan. Așadar, în momentul de vârf al acestei operațiuni în 2011-2012, întreținerea efectivului de 120.000 de soldaţi a costat aproape o treime de miliard de dolari pe zi. Deci, întreținerea trupelor ruseşti în apropierea granițelor ucrainene nu este atât de costisitoare pentru Moscova”, a concluzionat el.
În ultimii 25 de ani, bugetul Federației Ruse a crescut de 12 ori, a spus expertul militar ucrainean, indicând că Moscova cheltuiește pentru întreținerea unui singur militar circa 100.000 de dolari, de șase ori mai mult decât Ucraina.
Aceasta oferă Rusiei posibilitatea să utilizeze manevrele desfășurate de-a lungul frontierei cu Ucraina cu scopul de a influența psihologic societatea ucraineană, a spus expertul citat, adăugând că Moscova recurge constant la această tactică din 2014.
„Dar cu șapte ani în urmă, forțele mobilizate de Rusia la frontiera ucraineană erau mult mai numeroase”, a adăugat el.
„În acest timp s-au format armate întregi nu departe de granițele noastre. Cu doar două săptămâni în urmă, un punct de comandă al Armatei a 20-a ruse a fost deschis în orașul Voronej”, a spus căpitanul ucrainean, adăugând că Rusia transferă în regiune noi rachete, avioane, tancuri şi creează condiții pentru cazarea soldaților.
Adică, în principiu, există o acumulare de potențial de luptă, a explicat el, subliniind în același timp că Kremlinul prezintă deformat situația în mass-media: pentru publicul intern rus, agresorul nu ar fi Rusia, ci Ucraina.
„În plus, este amplificată toată această isterie legată de Ucraina. O mulțime de ştiri sunt difuzate de televiziunile de stat ruse în care se vehiculează teza că Ucraina ‘se pregăteşte să atace Donbasul’. Se exercită astfel o influență nu numai asupra populației din Ucraina, ci și asupra populației din Rusia”, spune acesta.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri în parlamentul de la Kiev că nu exclude posibilitatea unui atac din partea Federaţiei Ruse la sfârşitul lunii ianuarie, indicând că numărul efectivelor comasate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina este de 94.000 de persoane.
Ucraina şi aliații săi din NATO au tras un semnal de alarmă cu privire la concentrarea de trupe şi echipamente militare rusești în apropiere de frontierele Rusiei cu Ucraina în acest an, ceea ce provoacă îngrijorări că ostilitățile aflate în stare latentă în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea degenera într-un război deschis.