Internaţional

Ministerul polonez de Externe a anunțat înlocuirea ambasadorului la Kiev de la 1 septembrie

Ministerul polonez de Externe a anunțat numirea de noi ambasadori săptămâna viitoare în mai multe capitale, inclusiv Kiev.

După cum relatează RMF24, acest lucru a fost declarat de reprezentantul Ministerului polonez de Externe Pavel Wronsky.

„Poziția de la Berlin a fost deja luată de Jan Tombiński (la un moment dat a condus Delegația UE în Ucraina – n.red.), ceea ce s-a întâmplat într-o atmosferă foarte plăcută. Pe 26 august, pozițiile de la Bratislava și Roma vor fi luate Piotr Samerek și Ryszard Schnepf. De la 1 septembrie, ne pregătim pentru ca Małgorzata Kosiura-Kazmierska să ocupe o funcție la Oslo”, a spus Wronski.

Potrivit acestuia, de la 1 septembrie va avea personal și reprezentanța Kievului. Acesta va fi condus de Piotr Lukasiewicz.

Wronski a menționat că majoritatea schimbărilor în misiunile diplomatice ar trebui să aibă loc înainte de sfârșitul lunii septembrie.

Piotr Leszek Lukasiewicz – politolog, diplomat, colonel de rezervă al Forțelor Armate poloneze, ambasador polonez în Afganistan din 2012 până în 2014. Din 1995-2006, a lucrat pe probleme legate de securitatea națională și lupta împotriva terorismului. A participat la misiuni de stabilizare în Irak (2004-2005). În 2006, a fost atașat militar adjunct la Islamabad, iar în ianuarie 2007 a devenit colonel și atașat militar în Afganistan, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani.

În octombrie 2009, a devenit reprezentantul plenipotențiar al Ministerului Apărării din Afganistan. În această poziție, el, printre altele, a fost unul dintre dezvoltatorii strategiei pentru prezența militară poloneză în Afganistan.

În 2012, s-a retras din rezerve cu grad de colonel, după care a devenit ambasador în Afganistan. Și-a încheiat misiunea la 31 decembrie 2014. După întoarcere, s-a angajat în activități jurnalistice, didactice și de expertiză.

În luna martie a acestui an, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că ministrul Radoslaw Sikorski a decis că peste 50 de ambasadori își vor înceta misiunile și că mai mult de o duzină de candidați supuși aprobării de către conducerea anterioară a ministerului vor fi retrași. Totodată, Ministerul de Externe și-a exprimat speranța că cele mai importante autorități din țară vor coopera în această problemă.

Potrivit legii, ambasadorul este numit și eliberat din funcție de președinte. Șeful cabinetului prezidențial, Marcin Mastalerek, a spus că Andrzej Duda nu este de acord cu demiterea în masă a ambasadorilor fără motive și motive specifice.

La începutul lunii iunie, Duda a apreciat că încadrarea misiunilor diplomatice se realizează prin cele mai proaste metode.

El a mai anunțat că, cât va fi în funcție, nu va semna, printre altele, numirea lui Bogdan Klich în funcția de ambasador în Statele Unite. El a subliniat că, de asemenea, nu va semna numirea lui Ryszard Schniepf și a altor membri ai Conferinței Ambasadorilor Polonezi.

#Wronski #ambasadori #Polonia #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button